Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Šetnja arheološkim lokalitetima Otoka Raba

Programski pravac 27 susjedstva za ovu subotu 20. listopada najavljuje novo druženje u sklopu platforme susreta Bolje vas našli – ugošćuje nas Susjedstvo Otok Rab uz edukativnu šetnju arheološkim lokalitetima.

Susjedstava i simbolika broja 27, ideja je koja na jednostavan način prikazuje nešto što zovemo „europskom dimenzijom“. Od početne ideje do ovoga trenutka kada se upoznajemo sa susjedstvom Rab čak i broj 27 u europskom kontekstu je izmijenjen Brexitom.

Svako susjedstvo nas pomakne u nekom smjeru i otvori nam prostor promišljanja i neke nove spoznaje. Susjedstvo Rab – točnije cijeli otok Rab strateškim promišljanjem svoje uloge u širem europskom kontekstu donosi odluku objediniti sva rabska susjedstva, cijeli otok i formirati program koji osnažuje zajednicu i promišlja suvremenu kulturu i umjetnost kao alat kojim se mogu unaprijediti brojni drugi aspekti života, znanja, ekonomije… Neki bi svoju argumentaciju o tome izrazili činjenicom da su otok i da je lakše poduzeti takve aktivnosti u manjim sredinama, ali zapravo riječ je o odluci, pristupu i strategiji u odnosu prema određenom kulutrnom kontekstu i matematičkoj operaciji množenja, a ne dijeljenja.

Osim toga u susjedstvu Rab nositeljicama inicijative kultura i umjetnost je profesija i tada razrada programa zvuči ovako: Materijalni ostaci svjedoče o kontinuitetu života na otoku Rabu od prapovijesti pa do danas, iako mnoga arheološki lokaliteti još uvijek nisu sustavno istraženi, niti na odgovarajući način predstavljeni javnosti. Inicijativa susjedstva Otok Rab zbog toga je usmjerena sistematizaciji i valorizaciji arheološke baštine otoka Raba u suradnji sa stručnim suradnicima i nadležnim institucijama, a s ciljem stvaranja preduvjeta za prezentaciju najznačajnijih segmenata te baštine i razvoja turizma kulturne baštine koji je na otoku još uvijek u povojima. Prva aktivnost u sklopu te inicijative susret je Bolje Vas našli na Rabu kojim ćemo u osnovnim crtama našim susjedima i ostaloj zainteresiranoj javnosti predstaviti projekt kroz edukativnu šetnju arheološkim krajolikom otoka Raba tj. obilazak lokaliteta na planiranoj ruti.

Analizom čak i ovako kratkog teksta, na ovako malom uzorku ideje moguće je iščitati konciznost i promišljanje dugoročnog planiranja i ideju oko koje će se izgraditi program ne samo za 2020. godinu. Njihov prijedlog govori o budućnosti i sinergiji različitih pogleda na istu temu + dobro je za zdravlje.

I svakako poruka Županiji da kreće razdoblje kad Susjedstva na najdirektniji način postaju ambasadorima grada Rijeke, Primorsko-Goranske županije i Hrvatske.

Program:
Okupljanje je u 11 sati ispred crkve sv. Petra u Supetarskoj Dragi koja je nekada činila centralni dio velike benediktinske opatije te je kao takva i sama vrijedan segment arheološke baštine. Tijekom dvosatne šetnje, koju će voditi dr. sc. Ana Konestra s Instituta za arheologiju u Zagrebu, obići ćemo nekoliko arheoloških lokaliteta iz razdoblja od prapovijesti do srednjeg vijeka. Jednom od najljepših dionica Premužićeve staze, onom iznad loparske Rajske plaže, spustit ćemo se u San Marino Camping Resort gdje je predviđeno druženje uz koncert dvoje mladih Rabljana, sastav Desoto Acoustic, te prigodan domjenak koji pripremaju članovi udruge Mocira Rab. Trajanje programa predviđeno je cca. do 15 sati te molimo sve zainteresirane da odjenu prikladnu obuću i odjeću za hodanje te ponesu vodu za piće.

Napomene:
• program se odvija na otvorenom prostoru;
• obucite prikladnu odjeću i obuću;
• ponesite vodu za piće;
• organiziran je prijevoz Rijeka – Rab – Rijeka s okretišta autobusa na Delti u 6 sati (brzo se prijavite, jer je ostalo još samo nekoliko slobodnih mjesta);
• u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, organizator zadržava pravo izmjene termina izvođenja manifestacije;
• program je namijenjen svim dobnim skupinama

Bolje vas našli!