Simpozij “Atlantic to Adriatic: kontaktne točke i povijesne paralele između Irske i Jugoistočne Europe”, održan 26. i 27. travnja u Rijeci, okupio je brojne znanstvenike i istraživače interdisciplinarnih usmjerenja: povijesti, kulturologije, sociologije i geografije.

Radovi predstavljeni na ovom simpoziju znanstveno utemeljeno otkrivaju poveznice između Irske i ovog dijela Europe.

Prvog dana simpozija u riječkoj Filodrammatici održan je panel „Migracije, jezik i religija“, a predavanje je moderirao Rory Archer s University College London.

Mario Katić s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru predstavio je predavanje pod nazivom „Pomorska hodočašća“ u kojem je prikazao hrvatske primjere otoka – svetišta u Dalmaciji: otok Zečevo, Gospa od sniga, Gospe od škrpjela, kao i arhipelag Kornati sa svojim svetištima. Posebno je zanimljiv suvremeni kontekst gdje svetišta osim religijskih točaka na koje se dolazi u miru postaju i turističke atraktivne destinacije. Način života po pravilima vjere od velikog je značaja za tamošnje lokalno stanovništvo, kao i život pored mora. Najpoznatiji irski primjer svetišta je otok Saint Macdara, srednjovjekovni kršćanski samostan i nacionalni spomenik. Mario Katić je istraživački fokusiran na antropologiju smrti, antropologiju hodočašća, urbanu antropologiju, folkloristiku i metodologiju. Terenska istraživanja provodi na području Dalmacije, Bosne i Hercegovine te Irske.

Marcas O Cribin, istraživač iz Graza, u komparativnoj studiji slučaja ”Sekularizacija i desekularizacija: kakvu ulogu religija ima u civilnom društvu i za nacionalni identitet?” usporedio je odnos prema crkvi u Hrvatskoj i Irskoj. Prema njegovim istraživanjima s anketiranim sudionicima, Hrvati su crkvi privrženiji od Iraca. Također, vjeronauk u hrvatskim školama ukorijenjen je mnogo dublje nego što je to slučaj u Irskoj, a mladi Irci otvoreniji su prema novim idejama i usmjerenjima. Institucija crkve u Hrvatskoj staromodna je, a sve je više karizmatičnih figura kao što je, primjerice, kontroverzni don Damir Stojić. Komentar iz publike podsjetio je da u Hrvatskoj na snazi bio komunizam, dok u Irskoj nije što je zasigurno ostavilo drugačije posljedice na poimanje vjere u dvije države.

Stručni skup završio se u nešto formalnijem tonu kada se prisutnima obratila veleposlanica Irska u Hrvatskoj Olive Hempenstall.

Simpozij „Atlantic to Adriatic“ nastavljen je na Filozofskom fakultetu u nešto stručnijem ključu, a sve to samo je početak onoga što će znanstvenici raditi u bliskoj budućnosti, najavio je moderator Rory Archer.