Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

Bogatstvo raznolikosti lutkarskog izraza na 23. Reviji lutkarskih kazališta

23. Revija lutkarskih kazališta Rijeka održava se od 2. do 10. studenoga, a na programu je 18 predstava kazališta iz pet zemalja – Češke, Austrije, Poljske, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Izborom predstava nastojalo se prikazati bogatstvo i raznolikost lutkarskih tehnologija i izraza. – Predstave govore jezicima glazbe, zbuka, tišine, crteža, sjene a teme su od problema suvremenog odrastanja, drugačije djece, klasičnih priča ili neotkrivenih priča iz davnine – navodi ravnateljica Magdalena Lupi Alvir. Podijeljene su u cjeline za vrtićki uzrast, školski uzrast te za mlade i odrasle.

Reviju službeno 3. studenoga otvara predstava „Petar Kuštravi“ Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, „bizarna opereta o lošem ponašanju djece i posljedicama“, a posljednja predstava je „Kar“ praškog Studija DAMUZA, koja na osebujan način predstavlja „vesele karmine za Anu Karenjinu“ i nadovezuju se na taj Tolstojev roman.

Prvi se put u programu revije predstavlja dio projekta Europske prijestolnice kulture, programski pravac Dječja kuća, a usporedno će srodne ustanove iz Ljubljane i Poznana u Poljskoj predstaviti svoje djelovanje. U popratnom programu bit će predavanja o europskoj mreži kazališta za najmlađe gledatelje „Small size“ i o važnosti kazališta za bebe, tradicionalna radionica izrade glazbenih instrumenata i dječja lutkarska radionica i igraonica, izložba interaktivnih svjetlosnih instalacija “Čarobni vrti“ i drugi programi.

GKL Rijeka će se predstaviti s dvjema predstavama „Gdje su nestale čarapice?“ i višestruko nagrađivanim „Zamrznutim pjesmama“.

Predstave će se održavati u Gradskom kazalištu lutaka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, kulturnom centru RiHub i dvorani kulture „Joga u svakodnevnom životu“.

Cjelokupni program dostupan je na stranicama 23. Revije lutkarskih kazališta.