Možda će se u nekoj novo ispisanoj povijesti o počecima hrvatskog turizma zabilježiti datum 16. rujan 1728. godine, jer je na taj dan puštena u prometovanje cesta Karolina koja je povezivala Zagreb i Rijeku. Bilo je to 116 godina prije nego li je Ignacio Scarpa odlučio sebi sagraditi ljetnikovac Angiolina u Opatiji.

Tadašnje potrebe, ekonomija i raspodjela rada nisu poznavali termine poput vikenda i godišnjih odmora. Putovalo se i to putovanje je bilo dugo i naporno, a putem se trebalo i okrijepiti, zastati ili prenoćiti. Međutim taj oblik ugošćavanja gostiju gotovo da je neprimjetno izbrisan iz povijesnog razvoja nečega što će kasnije kroz lječilišna zimovališta i mondeni svijet dokone buržuazije koja se tada nadahnjivala povratkom prirodi, nazvati turizmom.

Ali vratimo se Karolini i Fužinama i važnosti ceste u načinu na koji su se ne samo Fužine, već i brojni drugi primorsko-goranski gradovi i mjesta urbanistički razvijali. O tome koliko je cesta bila važna u životu Gorskog kotara vidi se iz samog načina na koji su građene obiteljske kuće uz sam rub ceste. Toliko je ta cesta bila važna, a putne postaje bile su preteće svakom obliku turizma ovog dijela Europe.

Prvi susret u susjedstvu Fužine, 15. lipnja, posvećen je upravo toj činjenici i osmišljen je kao turistička ruta koja započinje posjetom Etnografskoj zbirci u Liču gdje će nam domaćini predstaviti Monografiju Liča. Nakon toga kreće se ka jezeru Bajer i poluotoku Čoki gdje se ukrcavamo u vlak s kojim ulazimo u špilju Vrelo.

Nakon špiljskog iskustva starog 3,5 – 4 milijuna godina i vjerovatno promrzli vraćamo se na Čoku gdje ćemo se ugrijati uz svirku ličkih tamburaša „Zrinski“, prigodnu zakusku i neformalno druženje.

Druženju će se pridružiti i sudionici IETM kampusa organiziranog u suradnji Rijeka 2020 – EPK, koji borave u Fužinama na intenzivnim treninzima iz područja izvedbenih umjetnosti.

Ovog puta svoj dolazak potvrdite kako bi vam osigurali mjesto na vlakiću i ponesite nešto toplo jer tamo vladaju drugačije temparature.

Fužine vas očekuju!

 

Foto: Hrvatska Wikipedia