Platforma susreta, druženja i razmjene „Bolje vas našli“ u subotu 26.5. poziva u Kostrenu, na pomorsko druženje koje počinje u 9 sati, okupljanjem na parkingu  kod vrtića.

Kostrena će se predstavit kroz igru potrage za kostrenskim blagom te posjetitelje podsjetiti na najljepše dane – dane djetinjstva. Sjećate li se špekula, cip-copa, laštike, penova i skrivalca? Ako ne, na njih će vas podsjetiti brojni predstavnici udruga, ustanova i općinske uprave od kojih ćete na svakoj kostrenskoj lokaciji saznati nešto novo.

Od kad su ljudi ovladali umijećima brodogradnje i plovidbe, brodovi su s jedne na drugu stranu mora prenosili razna blaga. Mnoga su tako stigla i u Kostrenu, poznatu po dugoj pomorskoj i kapetanskoj tradiciji. Kostrena je i danas sinonim pomorskog znanja i pomoraca svjetskog glasa, a takvu ćemo ju upoznati i ove subote.

Ono što svakako prepoznajemo kao kostrensko blago geografska je zadanost Kostrene, razjedinjene po okolnim brežuljcima i sadržajima udaljenim od obale, iz koje se stječe dojam da je kroz povijest nastajala iz otklona prema središtima te je isključivo mišljena kao prostor obiteljskog života boljeg ekonomskog standarda i profesijama povezanim uz pomorsku struku. To potvrđuje i činjenica da svaka Kostrenska obitelj broji bar jednog, a u većini slučajeva, i više članova obitelji profesijom vezanih za pomorstvo.

Veliki broj sportskih i kulturnih udruga građana, ukazuje na aktivnu zajednicu i raznovrsnost sadržaja koji se odvijaju tijekom cijele godine. Tu je i jezik – kostrenska čakavština, poezija čakavštine, ali i jezik hrvatske pomorske tradicije u kontekstu mediteranskog nautičkog kruga i utjecaja drugih jezika na sredinu.

Blago su otkrila i arheološka istraživanja na gradini Solin povrh Matrinšćice, kao i znanstveni radovi na temu flore i vegetacije Kostrene, ali i društvenog života Kostrene u 20. stoljeću.

Ali ono pravo blago je u ljudima vedre i bezbrižne zaigranosti i zato nas Kostrena poziva na igru nebi li se podsjetili na špekule, cip-cop, laštike, penove i skrivalice.

U slučaju Kostrene obavezan dress code svakako su šeširi i ostala pokrivala za glavu, ali ni dalekozori nisu na odmet! Jer iznenađenje nas očekuje.