Mjesec studenti 2017. u kalendaru Rijeka 2020 bit će označen kao početak inicijative „Bolje vas našli“. Kako se iz samog naziva može zaključiti, riječ je o upoznavanju i druženju susjeda, bližih i daljih, onih koji se nalaze pod jednim krovom, a taj je – programski pravac 27 susjedstava.

Osnaživanjem lokalne zajednice kroz teme koji ih najbolje predstavljaju, započeli smo putovanje po širem riječkom području, a tih je postaja, pogodite – čak 27.

Prvi put nismo morali putovati tako daleko, samo malo u visinu. Kvart Drenova, ili kako mještani vole reći „Zelena pluća grada“ posjetili smo 22. studenog, baš onog dana kada je u dvorištu Zavičajnog muzeja Drenova postavljena meteorološka stanica.

Program nazvan „Ludo, luđe, najluđe – vrijeme ili zaljubljenici u meteorologiju?“ okupio je nekoliko meteo entuzijasta koji su se predstavili kroz osmišljene prezentacije. Vremenska prognoza je nešto o čemu se uvijek i svuda može razgovarati, a pogotovo u nedostatku drugih tema, stoga ne treba naglašavati da smo uživali.

Čuli smo predavanje o estradizaciji meteorologije „Meterologija u toplesu“ Damira Medveda; od Bojana Grbavca s portala Rimeteo saznali sve o Genovskoj cikloni i zašto nam je ona važna, a dobili smo čak i „recept za snijeg“. Zoran Dragić svoje je predavanje „Mreža automatskih stanica” – tko, što i za koga?!“ usmjerio ka aktivizmu objasnivši značaj lokalnih meteo stanica, u kontekstu prijedloga zakona o hidrometeorološkoj djelatnosti kojim bi se kriminalizirale lokalne meteo stanice te bi njihov rad praktički bio onemogućen.

Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka podsjetio je na ono što smo nekad očekivali od kvarta, a što smo na koncu dobili, kroz predavanje „Smrt Kvartova“. Objašnjavajući kako je moguće govoriti o svojevrsnoj smrti kvarta kroz urbanističke, sociološke i demografske promjene, Benić je primjetio da se razvoj kvarta nije dogodio onako kako je prije pedeset godina bilo zamišljeno. „Tisak je bio pun natpisa o izgradnji kulturnih centara, kina, knjižnica. Veći dio toga se nije dogodio, a ovo je današnji ultimativan prikaz prosječnog riječkog naselja“ kazao je pokazujući fotografiju središta kvata Srdoči s kladionicom i kafićem.

Druženje na Drenovi zaključeno je riječima da je meteorologija divan hobi i da nam to „nitko neće moći oduzeti“.

Tjedan dana poslije, 30. studenog kombi iz Rijeke predvođen koordinatorom programskog pravca Zoranom Krušvarom a uz pratnju predstavnika susjedstva Turnić, Crikvenica, Kampus i Praputnjak, uputio se ka Gorskom kotaru, ka susjedstvu Mrkopalj. Tamo smo prisustvovali svečanom otvaranju Povijesne etnozbirke u Kulturnom domu, s ciljem da turistička ponuda sada bude pristupačna tijekom cijele godine. Protokolarni govori najviših predstavnika mrkopaljske općine, uz recitacije osnovnoškolaca i karizmatični govor velečasnog Ante Zovka, bili su ispraćeni pjesmama prve i jedine goranske muške klape Risovi.

U razgovoru za Rijeka 2020, kustosica izložbe a ujedno i direktorica Turističke zajednice općine Mrkopalj Goranka Tuhtan kazala je da u zbirci ima „svega i svačega“.“Ovo je početni postav, sada slijedi obrada materijala, popisali smo materijal, izradili smo i vremensku lentu u vidu fototapete koji sadržava najvažnije godine iz povijesti mrkopaljske općine. Najvredniji eksponat je dokumentacija, odlijevi pečata i tintrnica stara između 150-200 godina“ objasnila je Tuhtan. Postavka će se zasad moći pogledati dva puta tjedno, dok brigu o prostoru ne preuzme neka od mrkopaljskih udruga.

Svečani program bio je začinjen tradicionalnim okusa Gorskog kotara, a svakako je najveći benefit upoznavanje i razmjena kontakta predstavnika susjedstva. I naravno, fotografiranje na snijegu.

Već sada najavljujemo i druženje na Škurinjama 21. prosinca.

Bolje vas našli!

Foto: Branka Cvjetičanin, Drenova