Što su granice? Postoje li dobre i loše granice? Jesu li one uvijek vidljive? Koji čimbenici opravdavaju i objašnjavaju njihov povratak?

– samo su neka od pitanja koja će se otvoriti na okruglom stolu na Filozofskom fakultetu u Rijeci koji nosi naziv GRANICE, RAZDVAJANJE I ZAJEDNIŠVO. Susret nekolicine sveučilišnih stručnjaka u Rijeci zakazan je u utorak 6. lipnja u 13 sati, a sve u sklopu dvodnevnog simpozija na temu granica koji će se dan ranije održati u Zagrebu.

Moderatori okruglog stola u Rijeci bit će Gruia Badescu s Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci i Vjeran Pavlaković s Kulturalnih studija iz Rijeke.

Troipolsatni okrugli stol otvorit će Anne-LaureAmilhat-Szazy, sa Sveučilišta Grenoble-Alpes s izlaganjem Imaginarij teorije granica: što nam suvremena umjetnost kazuje o granicama?

Damien Simonneau sa Sveučilišta u Parizu govorit će o Političkoj predstavi zazidanog teritorija.

Stéphane Rosiere sa Sveučilišta u Reimsu (URCA) predstavit će Međunarodne granice i iskušenje “zidova˝.

Alexandra Novosseloff, iz Centar za međunarodnu suradnju Sveučilište u New Yorku, pripremila je predavanje Nije li svijet premalen za zidove?

Vjeran Pavlaković moderirat će razgovor između Slavena Tolja i Nataše Sardžoske. Umjetnički direktor Rijeke EPK 2020 govorit će o odnosu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture i granica.

Nataša Sardžoska iz Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci predstavit će podtemu: Mapiranje prostorne memorije – susjedni gradovi.

Istog dana od 19 sati u Art kinu bit će prikazane dvije filmske projekcije: talijanski film Za sina uz sudjelovanje glumca Juliana Wijesekara i producenta Gina Brunoa, zatim francuski dokumentarni film Škola Babilonska.

Ovaj događaj organizira mreža EUNIC Hrvatska u partnerstvu s Institutom za migracije i narodnosti, Rijekom 2020, Gradom Rijeka, Sveučilištem u Rijeci, Kinom Tuškanac u Zagrebu, Art Kinom u Rijeci i Živim Ateljeom, a uz podršku Europske komisije i fonda EUNIC global.

Više informacija i cjelokupan program Borders konferencije možete pogledati ovdje.