Vijesti

Crowdfunding kazališta

Na današnji dan, prije 70 godina, proglašeno je Narodno kazalište sa sjedištem u Rijeci s Hrvatskom i Talijanskom dramom, te Operom i baletom. Tu su odluku donijeli nadležni odbori tadašnje vlasti, a istim aktom imenovana je i privremena uprava Narodnog kazališta / Teatro del popolo na čelu s intendantom dr. Đurom Rošićem, direktorom Opere Slavkom Zlatićem, direktorom Hrvatske drame Ivanom Cuntom, direktorom Talijanske drame Tulliom Fonda i članom uprave Osvaldom Ramousom s osnovnim zadatkom da umjetnički, tehnički i personalno formira buduće kazalište.

Nekoliko mjeseci kasnije, krajem svibnja 1946. godine, imenovana je i prva stalna uprava kazališta u sastavu: dr. Đuro Rošić, intendant; Ferdinand Pomykalo, glavni tajnik; Riccardo Moresco, zamjenik intendanta; Boris Papandopulo, direktor Opere; dr. Marko Fotez, direktor Hrvatske drame; Tullio Fonda, direktor Talijanske drame; Josip Pomykalo, tajnik Opere; Osvaldo Ramous, tajnik Talijanske drame.

Više o povijesti današnjeg Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca koje je 2015. godine obilježilo 130 godina postojanja možete pročitati ovdje, a svoj daljnji rad želi oplemeniti i popravljanjem vizualnog dojma.

Naime, pokrenuta je inicijativa „Obnovimo riječko kazalište!“ kojom se pojedince i tvrtke poziva da se pridruže obnovi kazališta: „Svi već primjećujemo potrebu da se naše Kazalište počne obnavljati. Dotrajao izgled Kazališta ostavlja dojam da nas nije briga za najveću i najvažniju kulturnu instituciju našega grada. Sve češće nam govorite da je predstava ili koncert sjajan, ali da bi trebalo poraditi na cjelokupnom izgledu Kazališta“ – stoji u pozivu.

Plan obnove kazališta predviđen je u nekoliko etapa, a u prvoj fazi planiraju se obnoviti sjedalice u parteru, promijeniti otirači na ulazu u kazalište, staze na stepenicama i tepih u parteru i na prvom katu.

Crowdfunding se kao način financiranja nedavno pokazao uspješnim u akciji „Pogurajmo bibliobus“, a istoj se metodi sada okreće i HNK.

[foogallery id=”3245″]