Treći devetodnevni edukacijski ciklus LAB for European Project Making održava se se od 30. lipnja do 8. srpnja u Rijeci, nakon što su prethodna dva ciklusa održana u Temišvaru i Novom Sadu.

Riječ je o edukacijskom ciklusu namijenjenom kulturnim djelatnicima, posebice kulturnim menadžerima i producentima, koji žele ojačati svoje vještine upravljanja velikim projektima na međunarodnoj razini. Tri buduće prijestolnice kulture (Rijeka 2020, Novi Sad 2021 i Temišvar 2021) time će ojačati svoje ljudske potencijale i mogućnosti uspostave i jačanja međunarodne suradnje.

Prvi ciklus održan je u prosincu 2017. godine u Temišvaru, gdje je glavna tema bila razvoj publike, dok je drugi ciklus na temu produkcije održan u Novom Sadu u travnju ove godine. Tema riječkog LAB-a su program i kulturne politike, s posebnim naglaskom na razvoj programa, europsku dimenziju i uspostavu suradnje, budžetiranje i prikupljanje sredstava.

„Prvi LAB u Temišvaru bio mi je koristan radi tema razvoja publike, dok smo se u Novom Sadu bavili organizacijskim razvojem i tehničkom produkcijom. Od riječkog LAB-a očekujem praktične savjete vezane uz projektno planiranje, uspostavu suradnje među polaznicima, ali i među budućim prijestolnicama kulture“, rekao je Mihai Vilcea koji vodi Centar mladih u Temišvaru, najveći centar mladih u istočnoj Europi, te nadodaje kako lokalne, regionalne i nacionalne vlasti budućih europskih prijestolnica kulture moraju osvijestiti da projekt EPK nije samo stvar kulture već razvoj zajednice kroz kulturu.

LAB for European Project Making okuplja sveukupno 29 polaznika iz Temišvara (Rumunjska), Novog Sada (Srbija), Debrecena (Mađarska), Chemnitza (Njemačka) i Rijeke. Riječani koji su dobili ovu izvanrednu priliku za edukaciju su: Davor Popdankovski (Udruga Ri Rock), Mia Mohorić (Rijeka 2020 d.o.o.), Ivana Kalc (Kabinet), Silvija Fendre (Udruga Festival Kvarner), Vesna Kurilić (Gradska knjižnica Rijeka), Ivana Peranić (Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA), Andrea Laurić (Transmedia center KOI KOI) i Dominik Grdić (SKC Galerija).

„Ovo je prilika za uspostavom suradnje s ljudima sličnih interesa jugoistočne Europe. Svi polaznici su entuzijasti i rade ono do čega im je stalo, a to puno znači i za nas Riječane, sudionike programa, i našu motivaciju. Svi smo uočili i slične nedostatke poput nedostatka prostora i nedostatne suradnje između ustanova i udruga, a ovakvi su susreti prilika za razmjenu iskustava“, otkrila nam je Vesna Kurilić iz gradske knjižnice Rijeka koja se na projekt LAB-a prijavila s turističko-edukacijskim projektom za srednjoškolce koji tematizira neistražene priče o riječkoj daljnjoj i bližoj povijesti.

Nakon niza zanimljivih predavanja iskusnih mentora poput Cristine da Milano, Francoisa Matarassa, Birgitte Persson i Nicolasa Championa, mentori i predavači u Rijeci bit će Julia Pagel, generalna tajnica u NEMO – Network of European Museum Organisations (Njemačka), Adam Jeanes, projektni voditelj i direktor Music/Arts Council England (Engleska) te Milena Dragičević Šešić, predstojnica katedre za interkulturalizam, menadžment umjetnosti i posredovanje UNESCO-a i predavač iz područja kulturnih politika, menadžmenta u kulturi i kulturoloških i medijskih studija na više sveučilišta diljem Europe (Srbija), a primjere dobre prakse u području kulturnih politika i programa prezentirat će Alma R. Selimović i Mojca Jug iz Zavoda Bunker (Slovenija), te Antonia Silvaggi iz MeltingProa (Italija).

„Kroz riječki LAB polaznici će dobiti uvid u načine funkcioniranja europskih institucija vezanih uz kulturu te primjere dobrih praksi vezane uz povlačenje EU sredstava. No, osim samih sredstava, trajnija vrijednost je mogući pronalazak partnera i drugačije perspektive“, otkrila nam je Pagel.

Kroz sva tri LAB-a polaznici su radili na svojim individualnim, ali i grupnim projektima, a cilj je vidjeti razvoj same ideje, te moguće realizacije pojedinih projekata u sklopu kulturnog programa pojedine buduće europske prijestolnice kulture.

Za LAB-ovce je organiziran i bogati kulturno-društveni program, a obići će i infrastrukturne projekte RIJEKE 2020 (kompleks Benčić i brod Galeb), te prisustvovati  na nekim od programa Ljeta u prijestolnici.

Aktivnosti LAB-a sufinancirane su sredstvima Centralne Europske Inicijative.

Foto: Maja Tomić