Vijesti

Di’š za novu?

Kažu da je prosinac najluđi mjesec (ako izuzmemo doba karnevala, mogli bi se složiti s tom konstatacijom). Stalno se nešto događa od Svetog Nikole do Nove godine. Apsolutna proslava konzumerizma (koji se u ovo doba godine oprašta) i opća zabava na svakom koraku,  a kako je kultura pola zdravlja (druga polovica je higijena) bio bi red da vas apdjetamo s najfriškijim presjekom kulturnih zbivanja.

Miro Dežulović -Ulazak
Miro Dežulović -Ulazak

Kao što ste vjerojatno primijetili započeo je Advent u Rijeci koji se sastoji od hrpe događanja koje naprosto ne možete promašiti jer je na Korzu apsolutna špica. U sklopu te velike manifestacije i EPK je imao svojih „5 minuta“, te su naši DJ ambasadori nastupili na dan paljenja lampica. Svakodnevno nas uveseljava cijeli niz klasičnih, ali i zabavnih koncerata, a osim na Korzu, fino se kuha i na Kontu, pa čekirajte što se tamo nudi. No, da hrana ne bi ostala samo u zalogaju pobrinula se Gradska knjižnica sa književno-čokoladnim programom (koji je u međuvremenu otkazan). U svakom slučaju, jede se dobro na svim fizičkim i metaforičkim razinama.

A najsočnije vijesti iz riječke kulture su:

  • Od nedavno možete čitati Šegrta Hlapića na turskom, za što se pobrinulo riječko Hrvatsko-tursko društvo, a knjiga je bila izložena i na 33. istanbulskom sajmu knjiga sredinom studenoga.
  • Ljetna pozornica u Opatiji (gradu partneru Rijeke za EPK 2020) će biti obnovljena što znači da nema više otkazivanja kulturnih događanja uslijed vremenskih nepogoda jer će dobiti „kišobran“. Kultura i po kiši i na buri!
  • HNK Ivana pl. Zajca iako je pretrpilo vandalski napad i dalje je jedan od najjačih centara kulture i ništa ne može smesti odličan program u prosincu koji je kako i doba godine nalaže u veselom glazbenom duhu, pa nas nakon premijere opere „Evgenij Onjegin“ i humanitarnih koncerata očekuje edukativni program „Što znamo o Zajcu“ povodom obilježavanje 100 godina smrti Ivana pl. Zajca, te „Najbolje božićne pjesme“ za Badnjak i tradicionalni „Novogodišnji koncert“.
  • HDLU Rijeka dobio je novi prostor u kojem je od 10.12. postavljena revijalna izložba 88 autora iz Rijeke i šire okolice, a 18.12. biti će postavljena izložba radova iz projekta „Rad kao dar“ Izabele Peculić, dijela promotivne kampanje riječke kandidature za EPK 2020. godine
  • U MMSU 16.12. otvara se izložba Media–Scape: Izvanredno stanjeprvo prikazivanje ovog projekta u Rijeci nakon deset zagrebačkiih i četiri novigradske epizode, a u Malom salonu još uvijek možete pogledati projekt Nadežde Elezović – Estetika elektriciteta – Spiritualnost i vizualna umjetnost iz fundusa MMSU.
  • 18. 12. nikako ne zaboravite doći u Palach na drugo izdanje EPK partija gdje će vas zabavljati DIM, Smeđi Šećer i VJ Oblik 3. Plešimo za 2020!
  • 20. 12. jutro rezervirajte za trg Matije Vlačića Flaciusa (da, mi znamo da riječani nemaju pojma kako se zovu ulice i trgovi, pa da objasnimo: „to vam je tamo kod bivše Simone“). Naime, radimo pravu uličnu zabavu na kojoj će biti postavljeni radovi 6 street artista, mini koncertić benda KUD Svi Turci, a priča se da će se dijeliti i neko kuhano vino.
Gordana Kvajo - Kad zima caruje
Gordana Kvajo – Kad zima caruje

Ako nas ne zatrpa snijeg do Božića (a kako stvari stoje – neće), sigurno ćemo biti zatrpani sa dobrim kulturnim programima. Iako vam nismo dali još uvijek odgovor na najvažnije prosinačko pitanje „Di’š za novu?“ nadamo se da smo vam popunili planove za sve ostale dane do 31.12.

 Foto: Mirko Menalo – Zimsko veče