Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
DOGAĐANJE: Izložba, predavanje, rasprave, glazba

‘68 u Rijeci i svijetu

Od 23. do 25. svibnja, u Rijeci će se obilježiti 50. obljetnica revolucionarne 1968. godine, koja se smatra društvenom i teorijskom prekretnicom u novijoj svjetskoj povijesti.

Obljetnica će biti obilježena događanjem „`68. u Rijeci i svijetu“ koje zajedničkim snagama organiziraju Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, udruga Drugo more, Galerija SKC i udruga studenata IKS, kao dio projekta Krajobrazi sjećanja i u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

 

Vrijeme i mjesto
Događaj
Opis
23.5 u 19h
Galerija SKC
Izložba „Bunt: `68. u Rijeci i svijetu“
Izložba povezuje priču snažnih političkih prosvjeda iz svibnja 1968. s recentnijim studentskim pokretima i umjetničkim praksama koje pozivaju na promišljanje sadašnjice i njenih problema. Obuhvaća arhivske materijale (članke iz Novog lista i zapisnike sa studentskih skupština) koji su te godine pratili događaje u Zagrebu i Rijeci, zatim kratke dokumentarce koji prikazuju aktualne studentske otpore na sveučilištima u svijetu te izbor studentskih umjetničkih radova.
23.5. u 20h
OKC Palach
Panel rasprava „1968: Što se događalo u svijetu, a što u Rijeci?“
Sudjeluju redatelj Rajko Grlić, povjesničar Hrvoje Klasić, novinar Neven Šantić i istraživač Bruno Vignjević.
23.5. u 22h
OKC Palach
Glazbeni program
“Ritam revolucije by Radio Roža'“.
24.5. u 18:30h
OKC Palach
Projekcija dokumentarnog filma „Plenumovie“
Film ističe problem politike obrazovanja u širem smislu, refleksijom na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009. godine i ispreplićući arhivske snimke s razmišljanjima protagonista s odmakom od četiri godine.
Autorice su Marta Batinić, Ana Jurčić i Sanja Kapidžić, a produkciju potpisuje Filmaktiv.
24.5. u 20h
OKC Palach
Tribina '“Riječki otpor: Blokada 2009“.
Sudjeluju Zorana Jančić, Bruna Nedoklan, Ivana Kljajić i Renato Stanković, uz niz drugih sudionika i sudionica spomenute blokade te drugih gostiju.
24.5. u 22h
OKC Palach
Glazbeni program
„`86. by Mile Hund“
25.5. u 14h
Filozofski fakultet (dvorana F-006)
Predavanje
Predavanje poznatog francuskog sociologa i mislioca politike, Sylvaina Lazarusa, koji dolazi održati predavanje „Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018“. Lazarus će se u riječkom predavanju osvrnuti na situaciju koja je 1968. zatekla francuske radnike i tvornice, govorit će o naslijeđu `68. i o tome koliko je uopće moguće donositi zaključke o političkim iskustvima te revolucionarne godine. Predavanje će moderirati prof. Ozren Pupovac.
Kategorije: Doba moći
Filozofski fakultet, Rijeka
OKC Palach, Rijeka
OKC Palach, Rijeka