fbpx Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
DOGAĐANJE:

Radionica Sitotiska

27.06.2018. – 29.06.2018. 9h / OKC Palach, Kružna ulica
Share
Uzrast: 9 – 12
Voditeljica radionice: Nevena Aleksovski
Broj sudionika: 18
 U organizaciji Vijeća mladih Benčić i Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost Rijeka.

 

Sitotisak je, kao što samo ime kaže, tiskarska tehnika u kojoj otisak dobivamo pomoću posebno pripremljenog sita. To je stara metoda tiskanja koja je i danas jako popularna zbog mnogih prednosti koje pruža, kao što je npr. mogućnost tiskanja na različite materijale (papir, tekstil, drvo, plastika itd.) i dobra otpornost otisnute boje. Na radionici ćemo se baviti jednostavnijom verzijom sitotiska, tzv. šablonskim sitotiskom, u kojoj otisak dobivamo preko šablona, koji smo najprije izrezali u kartonu i zatim pričvrstili za sito. Tiskanje pomoću šablona nam, između ostalog, omogućava ponavljanje motiva i stvaranje zanimljivih uzoraka. Šablone mogu biti tekstualne ili likovne te mogu izražavati najrazličitije ideje. Djeca koja će sudjelovati u radionici će sami dizajnirati svoj motiv i zatim iz njega napraviti šablonu. Tako će naučiti pojednostavljivanje i/ili geometrizaciju oblika te dizajnerskom razmišljanju. Također, vježbati će svoje crtačke sposobnosti i vještinu rezanja kartona. Napravljene šablone će zatim pričvrstiti na sita i početi sa tiskanjem. Za podlogu ćemo upotrijebiti platno od kojega ćemo zatim napraviti unikatne zastave koje će se izvjesiti na Korzu. Djeca će na taj način dobiti priliku interpretirati glavni motiv festivala i intervenirati u javni prostor grada.  

Sudionici će na taj način naučiti zanimljivu, a jednostavnu tiskarsku tehniku koju će moći koristiti i u budućnosti za izražavanje svojih ideja i poruka, stvaranje plakata i grafika ili dekoraciju majica, torbi i ostalih dijelova odjeće.  

Radionica je namijenjena korisnicima programa Udruge Oaza. 

Radionica u sklopu Festivala Tobogan održati će se u suradnji s Udrugom Oaza iz Rijeke i umjetnicom Nevenom Aleksovski iz Ljubljane.

Kategorije: Dječja kuća, Tobogan
OKC Palach, Kružna ulica

Ovo događanje dio je Tobogan projekta, saznaj više!