Udruga Drugo more, programski partner projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, 17. siječnja organizira dvije izložbe u prostoru Filodrammatice – skupnu izložbu Games and Politics / Igre i politika i Plan evakuacije Tonija Meštrovića.

Obje se izložbe otvaraju 17. siječnja u 20 sati i ostaju otvorene do 1. veljače, a ulaz je slobodan.

Games and Politics / Igre i politika – Galerija Filodrammatica

Nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM), izložba prikazuje politički i socijalno angažirane videoigre kao puno više od isključivo medija za zabavu, čime se one čvrsto ograđuju od konvencionalnog tržišta, a prethodno je bila predstavljena u Skopju, Sofiji i, tijekom prosinca 2018., u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Posjetitelji izložbe mogu isprobati 16 videoigara koje propituju različite aspekte suvremenog društva: politička odlučivanja (Democracy 3), rodna problematika (Perfect Woman), država koja nadzire (TouchTone i Orwell), rat dronova (Killbox), odnos prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpor prema totalitarnim sustavima (Yellow Umbrella), moć medija (The Westport Independent), prošla ili aktualna politička događanja (The Cat and the Coup und Madrid), posljedice ratnih događanja (This War of Mine), itd.

Izložba se može pogledati od ponedjeljka do petka od 17 do 20 sati, a izložbu će u istom terminu biti moguće posjetiti u subotu i nedjelju 19. i 20. siječnja, zajedno s ambisoničnom instalacijom Plan evakuacije hrvatskog audio-video umjetnika Tonija Meštrovića.

Toni Meštrović: Plan evakuacije – Filodrammatica, velika dvorana

Plan evakuacije je ambisonična 3D kompozicija koja je nastala na zvučnoj dokumentaciji Jadrolinijinog broda Tijat, izgrađenog 1955. godine, koji plovi na relaciji Šibenik – Zlarin – Prvić – Vodice. Instalacija se u velikoj dvorani Filodrammatice otvara u četvrtak, 17. siječnja u 20 sati, a nakon otvorenja, instalaciju je moguće posjetiti do nedjelje 20. siječnja, od 17 do 20 sati.

Prema autorovim riječima, „Glavna karakteristika broda je motor s jednom propelom, veliki dimnjak na sredini broda iznad strojarnice i arhitektura koja odzvanja zvukom mašine koji se širi kroz sve otvore, svaki na drugačiji način. Svi segmenti moćnog zvuka njegovog motora su zbijeni i odzvanjaju kroz prostor broda te se, kao u orkestru, saslušavaju kao jedna cjelina.” Koristeći različite mikrofone, Toni Meštrović slušatelja uranja u višedimenzionalni fizički vrtlog zvučnog doživljaja broda Tijat dok plovi svojom dalmatinskom rutom. Postavljeni na brojnim mjestima u brodu, na brodu i oko broda, vanjski mikrofoni snimaju atmosferu na palubi i strojarnici, kontaktni mikrofoni bilježe vibracije zvučnih valova što prolaze kroz metalne stjenke i podove, dok hidrofoni, uronjeni u vodu, snimaju brodska isplovljavanja i uplovljavanja, uz sudaranje planktona sa senzorima snimateljskog instrumenta.

Posjetitelj je istodobno na raznim mjestima u trupu broda i njegovim površinama te površinama koje brod dodiruje pri plovidbi: ispod i iznad vode, u motoru, u metalu, u vodi, u valu. Uronjenost u zvukove broda, brodogradilišta, čekaonica, kamenih kuća, otoka i soli stvara iskustvo rada koje je u isto vrijeme i burno i smireno. Plan evakuacije je svojevrsno evakuiranje zvukova broda Tijata, među posljednjima takve vrste na Jadranu, koji uskoro odlazi na svoju zadnju plovidbu.

Toni Meštrović je umjetnik koji radi uglavnom u mediju video i zvučnih instalacija. Rođen je 1973. godine u Splitu, diplomirao je 1999. godine na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln. Profesor je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Odsjek za film i video. Do sada je održao niz samostalnih i sudjelovao u skupnim izložbama. Dobitnik je 2 nagrade T-HT 2015. godine.