Vijesti

Epilog USSUD-u #3

Iza slogana (Ne) volim grad koji teče promovirana je prošlih tjedana društveno odgovorna tematika trećeg izdanja projekta USSUD (akronima od Unapređenja studentskog standarda u domeni kulture), u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, čiji je primarni cilj bio ispitati stavove mladih o vlastitom gradu te potaknuti raspravu i saznati koji su razlozi njihova dolaska, ostanka, odlaska i povratka u grad na Rječini.

Organizatori su se ovim temama bavili kroz sve aktivnosti trećeg izdanja USSUD-a, u sklopu kojeg su 6., 11. i 13. studenog organizirali pARTicipaciju―projekt financiran od strane Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, gdje smo se uz druženje s kreativcima i istraživanje njihovih radnih prostora mogli približiti samom procesu kreativnog rada i razlozima (njihova) djelovanja u Rijeci. U svojim radnim prostorima ugostili su nas Martina Čip i Nina Raimann, Petra Karuza i Federico Gori, Tomica Grubiša i Nika Rukavina.

U utorak, 10. studenog u OKC-u Palach organizirana je dinamična prezentacija u 7-minutnom formatu nazvanu Ne možeš dvaput u istu Rijeku ući, na kojoj su, uz svoj rad Tajana Josimović, Antonio Kiselić, Nataša Antulov, Nika Rukavina, Ivana Aničić i Hana Galogaža prezentirali i osobna razmišljanja o Rijeci te svoje razloge odlaska, dolaska ili ostanka.

U četvrtak 12. studenog naši sugrađani su podijelili sa svima nama što je za njih Rijeka, a oni su svoje stavove, emocije i asocijacije mogli ostaviti na velikoj crnoj ploči postavljenoj ispred Radio Rijeke. USSUD-ov Vox Populi prezentiran je istu večer na tribini Mrtvi kanal, koja je ugostila gradonačelnika grada Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela, profesoricu filozofije i prorektoricu za studije i studente prof. dr. sc. Snježanu Prijić – Samaržija, direktora STEPRI-a mag. ing. Borisa Goloba i mladog poduzetnika Andriju Čolaka, a u zajedničkom razgovoru mogli smo čuti kakve su njihove ideje i razmišljanja o mogućim promjenama u gradu te što bi se još sve zajedničkom suradnjom moglo promijeniti i unaprijediti.

Kroz sve navedene aktivnosti cilj je bio doći do mladih koji su za svojim idejama otišli, došli ili ostali u Rijeci. Također, kroz aktivnosti trećeg USSUD-a ispitati što je za nas Rijeka, „vole li Rijeku više oni koji u njoj ostaju“ i što nam sve ovaj grad može ponuditi, a u sklopu projekta nastao je i kratki film „Ne volim grad koji teče“ autora Davora Zupičića (video produkcija, snimanje i montaža). O tome zašto su došli, zašto su otišli i vole li grad koji teče u filmu govore: Deni Sanković, Owen Lane, Nika Mišković, Stephany Stefan, Damir Urban, Mirta Polanović, Iva Vlašimsky, Nataša Antulov, Dino Antonić, Anja Zambelli Čolak, Lea Jurin, Albi Enesi, Matea Knez, Andrija Čolak, Slobodan Šolaja, Marina Toto te Maša Drndić.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=koGMXn1TQPA[/embedyt]