Predstavnicima ministarstava predstavljen je financijski plan projekta Rijeka 2020, a ministar kulture Zlatko Hasanbegović nakon današnjeg sastanka s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom i predstavnicima riječkog EPK tima još je jednom izrazio svoju potporu .

ri2020_2

Ministar je, osim toga, naveo kako je u Vladu već upućen formalni prijedlog odluke o prihvaćanju preporuke evaluacijskog panela koji je odlučivao o kandidaturama hrvatskih gradova za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, čime se treba zaključiti ovo tehničko, ali još uvijek neriješeno pitanje.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sa svojim se najbližim suradnicima te predstavnicima Ministarstva financija, Ministarstva turizma i Ministarstva socijalne politike i mladih odazvao pozivu Grada Rijeke na sastanak kako bi se otvorio razgovor o uključivanju Vlade Republike Hrvatske u projekt Rijeka 2020 budući da se radi o projektu koji uključuje različite programske i infrastrukturne aspekte.

Predstavljanje financijskih okvira

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar rekao je kako se nakon dva sastanka s Ministarstvom kulture, danas odradio i intenzivni radni sastanak na kojem su predstavnicima četiriju ministarstva prezentirani razrađeni troškovnici svih segmenata projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture kako onih programskih, tako i onih infrastrukturnih.

Vrlo brzo smo prešli na moguće načine buduće suradnje koji se ne tiču samo globalne relacije Grada Rijeke i Ministarstva kulture oko projekta EPK 2020, već jedne općenite politike Vlade Republike Hrvatske s Gradom Rijekom kao nositeljem projekta. Nakon sastanka postalo je vrlo jasno da pojedine programske linije projekta Rijeka 2020 imaju prirodne partnere u raznim ministarstvima, te da Rijeka kao predstavnik hrvatske europske prijestolnice kulture može pospješiti razne politike na nacionalnom nivou koje se tiču i kulturnih politika prema mladima i raznih zajedničkih angažmana.

– Ivan Šarar

Šarar je izrazio nadu da će do takvih partnerstava doći vrlo brzo kako bi u proračunima svih ministarstava, a prvenstveno generalne politike Ministarstva financija, projekt EPK 2020 bio jasno i konkretno zastupljen, što sredstvima, što projektima.

EPK(1)Ministar Zlatko Hasanbegović istaknuo je kako su on i svi njegovi ključni suradnici i u prethodnim razgovorima, ali i današnjim dolaskom u Rijeku potvrdili svoju potporu ovom važnom projektu. Ministarstvo kulture je, prema njegovim riječima, sa svoje strane učinilo sve predradnje potrebne za ovu fazu projekta. S obzirom na to da je dobivena suglasnost svih ministarstava, na Vladu je upućen konačni prijedlog odluke o proglašenju Rijeke nositeljem titule, čime bi iza nje i službeno stao sam državni vrh. Na pitanje novinara kada bi odluka trebala biti prihvaćena, odgovorio je kako vjeruje da bi se to trebalo dogoditi već “prvoj sljedećoj sjednici Vlade”.

Naravno, svima su poznate ove novonastale političke okolnosti, no neovisno o njima ovaj projekt je nadstranački i nadpolitički te ima kulturno-nacionalno značenje, kao i mjesno i zavičajno. Dakle, vrlo je važna resorna suradnja i upravo je ministarstvo kulture iniciralo tu međuresornu suradnju. Prema nekakvom očekivanom planu vrlo brzo bi trebalo doći do ove vrste sastanka i u samoj Vladi RH, kako bi se onda na najvišoj razini predstavio projekt. U prezentaciji su se iznijela financijska očekivanja prema Ministarstvu kulture za programske sadržaje za otprilike 28 milijuna eura kroz četiri godine. Mi smo to primili na znanje i sukladno analizi projekata i stanju državnog proračuna, Ministarstvo će se i uklopiti u cijeli program.

– Zlatko Hasanbegović

EPKDodao je kako su se upoznali s projektima i programima Rijeka EPK 2020, te kako će vrlo brzo biti potrebno ostvariti uvid u konkretne troškovnike, nakon čega je obveza svakog resornog ministarstva uključiti projekt Rijeka 2020 u Državni proračun za sljedeće četiri godine.

Gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio se ministru Hasanbegoviću na dolasku u Rijeku te predstavnicima ostalih ministarstava, među kojima je bio i zamjenik ministra financija Saša Drezgić. Naglasio je kako su se na današnjem sastanku, koji je bio na tragu i prethodnih dogovora, sistematizirali troškovi po pojedinim dijelovima programa.

Vrlo jasno smo pokazali da se projekt EPK ne tiče samo grada Rijeke, niti samo Ministarstva kulture. Naravno da oni glavni nositelji budućih aktivnosti, ali upravo zbog sveobuhvatnosti cijelog projekta vrlo važno nam je da njegov značaj prepoznaju i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova zbog financiranja dijelova koji se odnose na europske projekte, Ministarstvo vanjskih poslova zbog međunarodne važnosti projekta i na kraju Ministarstvo financija.

– Vojko Obersnel

EPK(2)Dodao je kako je Gradu Rijeci i timu EPK danas bio cilj predstaviti višeznačnu važnost realizacije cijelog projekta. „Zajednički zaključak sastanka je da se u okviru događanja koja su predviđena u narednim razdobljima ubrza procedura kojim će Vlada RH donijeti odluku i o službenom prihvaćanju riječke kandidature. Naravno da to svi doživljavamo kao formalnost, ali je treba odraditi sukladno proceduri i Poslovniku koje Vlada ima“, rekao je Obersnel.

Europska prijestolnica kulture kao strateški projekt Vlade?

Ministar kulture je Gradu Rijeci dao potporu kao strateškom partneru u realizaciji projekta Rijeka 2020, dok je Gradonačelnik na sastanku najavio i mogućnost prijave projekta na listu strateških nacionalnih projekata što bi bitno olakšalo njegovu provedbu, te u tom smislu otvorio razgovor s predstavnicima ministarstava o spremnosti Vlade da donese odluku o proglašenju Rijeke kao europske prijestolnice kulture, jednim od strateških projekata RH.

U nastavku sastanka, rekao je Obersnel, bilo je riječi i o činjenici da će 2020. godine Hrvatska predsjedati Europskom unijom, te o aspektima koji se u tom smislu otvaraju s Rijekom kao Europskom prijestolnicom kulture u upravo toj godini.

Do sada smo zajednički odradili sve ono što smo i dogovarali na prethodnim sastancima, a sada slijede i ove operativne aktivnosti na razini svih ministarstava koja su uključena u realizaciju projekta, i to kako bi već u Državnom proračunu za 2017. godinu dio sredstava bio predviđen za realizaciju predviđenih programa. – Vojko Obersnel

EPK(4)U predstavljanju financijskog plana programskih aktivnosti, pripremljena je prezentacija za predstavnike ministarstva, u kojoj su navedeni očekivane izvori i iznosi financiranja za šestogodišnje razdoblje od 2016. do 2021. godine, i to za programe: Jedna Rijeka: Učenje; Karneval; 27 susjedstava; Lungomare; Ciglena kuća; Doba moći; Dopolavoro; Kuhinja; Slatko & slano.

Predstavljeni su operativni troškovi upravljanja projektom Rijeka 2020 kao i očekivani izvori navedenih financijskih sredstava koji također uključuju i državni proračun. U konačnici, predstavnicima ministarstava predstavljena su i nužna kapitalna ulaganja vezana uz brod Galeb, Ciglenu kuću, Palaču šećerane, RiHub, MMSU i Knjižnicu u Benčiću, te Kulturni centar Opatija kao i projekt Putevima Frankopana.

Na nama je sada da što prije nastavimo s tim vrlo konkretnim pojedinačnim programima i financijskim dogovorima sa svim ministarstvima-partnerima te da u tome budemo što uspješniji. – Ivan Šarar.

Podsjetimo, na ranijim je sastancima u Ministarstvu kulture ministar Hasanbegović izrazio spremnost i usmjerenost ka sufinanciranju realizacije projekta Rijeka 2020 te u tom smislu zatražio razradu financijskog plana i ponudio povezivanje s ostalim ministarstvima u Vladi, na današnjem je sastanku predstavnicima ministarstava predstavljen i razrađen financijski plan projekta, prvenstveno programskog dijela, ali i ostalih operativnih te kapitalnih troškova o kojima se već i ranije razgovaralo.

Izvor: rijeka.hr