17. Festival europske kratke priče, posvećen temi Nasljeđe, riječkoj i zagrebačkoj publici predstavit će niz svjetski poznatih autora.

Neki su od njih Jan Carson, Carys Davies, Andrei Kurkov, Flavio Soriga, Suzana Tratnik, Tea Obreht, Ben Okri, Inga Žolude i drugi.

Autori će svojim će pričama te kroz razgovore i diskusije promišljati sva naša nasljeđa: od obiteljskog do povijesnog, od ideološkog i nacionalnog do rodnog i rasnog. K tomu, gostovanjima uglednih pisaca i profesionalca regije (Slovenija, Austrija, Italija…) otvorit ćemo brojne teme koje se tiču književnosti regije, kulturnih dodira i razmjene. U organizaciji Hrvatskog društva pisaca, riječka će publika  31. 5. i 1.6. moći uživati u vrhunskim djelima kratke književnosti te okusiti poznatu toplinu FEKP-a.
U ovogodišnji je FEKP uključen putem programskog pravca Kuhinja!

 

Riječki program:

31.5.

12.00 h,  Gradska vijećnica: Prijam u Gradskoj vijećnici

18.00 h, Caffe bar Tor (Podpinjol 43): Razgovor, u suradnji s Centrom za ženske studije FFRI i Centrom za napredne studije Jugoistočne Europe (CNS-JIE)
Riječke autorice Tea Tulić i Željka Horvat Čeč razgovaraju s moderatoricom, književnom teoretičarkom Marijom Ott Franolić o ženskom pismu i rodnoj poziciji u književnosti. Jesmo li nadišle orođenost u književnom jeziku i može li se ona uopće nadići? Razgovor je rezultat jednomjesečnog projekta koji je u kiberprostoru okupio afirmirane i neafirmirane spisateljice u zajedničkom kreiranju kratke priče koja otkriva njihovo iskustvo Rijeke kao luke – prostora za susret različitosti. Moderira: Marija Ott Franolić

21.00 h, Botel Marina (Adamićev gat, Riva): Čitanje – Luka Europa
Senko Karuza (HRV), Rosa Montero (ESP), Bronka Nowicka (POL), Ondjaki (AGO), DBC Pierre (AUS/GBR), Igiaba Scego (ITA)

 

1.6.

21.00 h, Botel Marina (Adamićev gat, Riva): Čitanje – Luka Europa
Hassan Blasim (IRQ/FIN), Lucy Caldwell (IRL), Željka Horvat Čeč (HRV), Guillermo Martínez (ARG), Chika Unigwe (NGA/BEL)