17. Festival europske kratke priče, posvećen temi Nasljeđe, riječkoj i zagrebačkoj publici predstavit će niz svjetski poznatih autora.

Neki su od njih Jan Carson, Carys Davies, Andrei Kurkov, Flavio Soriga, Suzana Tratnik, Tea Obreht, Ben Okri, Inga Žolude i drugi.

Autori će svojim će pričama te kroz razgovore i diskusije promišljati sva naša nasljeđa: od obiteljskog do povijesnog, od ideološkog i nacionalnog do rodnog i rasnog. K tomu, gostovanjima uglednih pisaca i profesionalca regije (Slovenija, Austrija, Italija…) otvorit ćemo brojne teme koje se tiču književnosti regije, kulturnih dodira i razmjene. U organizaciji Hrvatskog društva pisaca, riječka će publika  30. i 31. 5. moći uživati u vrhunskim djelima kratke književnosti te okusiti poznatu toplinu FEKP-a.
U ovogodišnji je FEKP uključen putem programskog pravca Kuhinja!

 

Riječki program:

30.5.

12.00 h,  Gradska vijećnica: Prijam u Gradskoj vijećnici

18.00 h, Sveučilište u Rijeci, Odsjek za anglistiku, Predavaonica F-139, Sveučilišna avenija 4
RAZGOVOR | Jan Carson i Carys Davies
Moderiraju: Antonija Primorac, Aidan O’Malley

 

19.00 h, Omladinski kulturni centar Palach, Kružna ul. 8, Rijeka
RAZGOVOR | Pisati o sebi
Zoran Ferić, Damir Urban
Moderira: Vladimir Šagadin
Kada pišemo, ili možda: kad to ne pišemo o sebi? Nesporazumi oko udjela autobiografskog u priči ili pjesmi česti su i ne prestaju, baš kao ni fascinacija i nagađanje oko pitanja: što nam tekst govori o svome tvorcu? O privatnosti u tekstu, o tome kako se i koliko daju svaki u svojoj umjetnosti u doba površnog čitanja i eskalacije doslovnosti s Vladimirom Šagadinom razgovaraju dvije domaće zvijezde: Zoran Ferić i Damir Urban.

 

20.30 Omladinski kulturni centar Palach, Kružna ul. 8, Rijeka
ČITANJE | Priče o nasljeđu
Jan Carson (UK/NIR), Rachida Lamrabet (BEL), Ignacio Martínez de Pisón (ESP), Ben Okri (UK/NGR), Zoran Pilić (CRO), Suzana Tratnik (SVN)

 

31.5.

19.00 h Omladinski kulturni centar Palach, Kružna ul. 8, Rijeka
RAZGOVOR | Izgubljeno nasljeđe? Iskustvo (s) margine
Franko Dota, Nora Verde
Moderira: Marija Ott Franolić
U više-manje uniformnom svijetu upravo nam perspektive Drugih u živote mogu unijeti dašak kritičnosti, mašte i inovativnosti. Marginalizirani su prisiljeni ne samo razmišljati o promjenama koje bi se trebale dogoditi da se prestanu osjećati građanima drugoga reda već tu različitost svakodnevno živjeti. No kako čuvamo i pamtimo njihova iskustva? Kako ćemo bogatu povijest marginaliziranih uvesti u arhive, školske programe, na fakultete, u svakodnevicu? Kako olakšati novim generacijama Drugih da ne počinju ispočetka? O tim i drugim pitanjima razgovarat će povjesničar Franko Dota i hrvatska spisateljica Nora Verde.

 

20.30 Omladinski kulturni centar Palach, Kružna ul. 8, Rijeka
ČITANJE | Priče o nasljeđu
Carys Davies (UK/WLS), Carlos Fonseca (CRI), Flavio Soriga (ITA), Andrija Škare (CRO), Inga Žolude (LVA)