Prezentacije projekata Galway Europska prijestolnica kulture 2020 i Galway – Europska regija gastronomije 2018., održane na brodu Marina, uvod su u buduću suradnju sa Rijekom kao EPK 2020.

Rijeka i Galway dijele titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, a procesi kandidature u Irskoj i Hrvatskoj tekli su paralelno te su za to vrijeme dva grada intenzivno surađivala na svojim kandidacijskim programima. Suradnja će se nastaviti kroz zajedničke programe u okviru godine Europske prijestolnice kulture, a već ove godine Rijeka i Galway zajednički sudjeluju u programu Riječkog karnevala.

Marilyn Reddan, članica tima Galway 2020 zadužena za razvoj programa, održala je prezentaciju procesa kandidature i trenutnih aktivnosti Galway 2020, u kojem je detaljno iznijela plan Galwaya i mogućnosti suradnje sa ostalim EPK gradovima, pa tako i Rijekom. Također, Catherine McConnell, pročelnica za kulturu i planiranje Grada Galwaya i Europske regije gastronomije 2018. prezentirala je specifičnost njihove gastro ponude na osnovu čega je i osvojena druga vrijedna titula koja će prethoditi Europskoj prijestolnici kulture.

Inače, Europska regija gastronomije titula je koju svake godine nose do tri europske regije, a odnosi se na holistički pristup poljoprivredi, kulturi, proizvodnji i pripremi hrane, gostoprimstvu i tradiciji. Jednako kao što EPK naglašava kulturne potencijale gradova, tako Europska regija gastronomije naglašava kreativnost u gastronomiji. Inicijativu je pokrenuo i provodi The International Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism.

Predstavljanju su nazočili i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, predsjednik županijskog vijeća, Erik Fabijanić, irska veleposlanica NJ.E. Olive Hempenstall te direktorica Rijeka 2020 d.o.o., Emina Višnić.

Gosti iz Galwaya borave u Rijeci i sutra, kada će prisustvovati događanju Bakanalije Karnevalije, gdje će irska kuharica Sarah O’Loughlin uz našu Srđanu Jevtić kuhati karnevalske specijalitete koji će se moći degustirati. Događaj Bakanalije Karnevalije kulturna je manifestacija sa gastro-zabavnim elementima, koju zajednički organiziraju Rijeka 2020 i Galway 2020. Događanje počinje u 18 sati u pasažu Križanićeve ulice (preko puta hotela Continental).