Zamjenik Gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i članovi projektnog tima Rijeka 2020, Jelena Tondini i Dorian Celcer, predstavili su u Sarajevu Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Tom su prilikom s prisutnima podijelili iskustvo kandidature i odgovarali na pitanja o samom procesu pripreme, ali i prijave za tu prestižnu titulu.

akcija epk_3

Sarajevska Udruga „Akcija“ organizirala je 16. svibnja javnu tribinu posvećenu najpoznatijem kulturnom programu Europske unije, Europskoj prijestolnici kulture (EPK). Tribinom održanom u Kinu Meeting Point službeno je otpočela informativna kampanja „Akcije“ kojom se želi skrenuti pažnja bosanskohercegovačke javnosti na program koji je jedinstvena prilika za dugoročno strateško promišljanje o kulturi u BiH.

EPK je poticaj gradovima i sektoru kulture da se usude promišljati strateški. Sam proces aplikacije za Program uključuje cjelokupnu javnost grada, građane, gradsku upravu, medije, kreativni sektor, kulturni sektor, gospodarstvo. To je prilika za infrastrukturnu ali i duhovnu obnovu jer potiče na promišljanje o tome što kultura može uraditi za grad.

Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativna Europa pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske

Govoreći o utjecaju koji EPK ima na gradove koji nose tu titulu, Stopfer je posebno istaknula utjecaj na ekonomski rast. Na jedan uloženi euro, gradovi mogu zaraditi i do osam eura, što je značajan doprinos lokalnoj ekonomiji. Uspješan program znači i nova radna mjesta, rast turizma, životnog standarda i otvaranje prilika za različite vrste međunarodne suradnje.

Gradovi u Bosni i Hercegovini propustili su priliku da se kandidiraju za EPK 2021. godine, ali ostaje mogućnost prijave za 2024., 2027., 2030. i 2033. godinu.

Da bi grad postao Europska prijestolnica kulture, mora podnijeti službenu prijavu u kojoj predstavlja svoj prijedlog kulturno-umjetničkog programa, ali i demonstrirati na koji će način predstavljeni program doprinijeti dugoročnoj kulturnoj strategiji grada, jasnu europsku dimenziju cijelog programa te sposobnost grada da iznese projekt i osigura aktivno učešće velikog broja građana, posebno mladih i marginaliziranih osoba.

Svoje iskustvo rada na uspješnoj kampanji za EPK, sa učesnicima tribine podijelili su i koordinatori projekta Rijeka 2020, Jelena Tondini i Dorian Celcer.

akcija epk_7Tondini i Celcer smatraju da uspješnost riječke kampanje počiva na iznimnoj participaciji građana Rijeke. Riječani su se u velikom broju odazvali pozivu koordinatora projekta da svojim idejama doprinesu razvoju aplikacije kroz tribine, natječaje, e-konzultacije i volonterski rad. Veliku pažnja Rijeka je posvetila  komunikacijskoj strategiji, koja je bazirana na ispitivanju javnog mnijenja. Naglašeno je i da uspješna kampanja mora biti okrenuta budućnosti grada, a ne samo njegovoj prošlosti.

Veliku ulogu u prijavi ima svojevrsna priča. Svaka kandidatura se gradi oko nekog narativa, nekog motiva. Ta priča mora biti iskrena, pričati o tome što taj grad jest i što želi postati.

Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke rekao je da je Rijeka budžet za razvoj aplikacije osigurala gradskim proračunom. Od planiranih tri milijuna, potrošeno je 1,8 milijuna kuna. Na kandidaturi je radilo oko 200 ljudi.

Za gradske uprave u BiH važno je znati da će Europska unija natječaj za EPK 2024 objaviti u drugoj polovici 2017. godine. BiH. gradovi će imati oko 9 mjeseci da pripreme svoje aplikacije. Način da se prijeđe preko problema malih gradskih budžeta, koji ne mogu podnijeti ovako veliki program, uspostava je suradnje između gradova/kantona/županija i određena vrsta zajedničkog apliciranja/partnerstva, što ovaj Program dozvoljava.

Za razliku od Hrvatske, u kojoj je Ministarstvo kulture koordiniralo cijeli proces, bosanskohercegovački gradovi za program apliciraju direktno u Bruxelles, neovisno o višim nivoima administracije u zemlji što je, kako je istakla Aida Kalender, programska direktorica Udruge „Akcija“, svakako prednost, imajući u vidu složen administrativni sustav u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Ministarstva kulture RH i koordinatori projekta Rijeka 2020 izrazili su spremnost da pomognu gradovima u BiH koji se odluče kandidirati i istaknuli su da će im biti drago odazvati se pozivu za suradnju na razvoju njihovih prijava.

Udruga „Akcija“ će do isteka roka za predaju aplikacija, u sklopu svoje informativne kampanje pružiti svaku podršku gradovima koji se odluče kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture.

[foogallery id=”4163″]

Izvor: akcija.org.baFoto: Mediacentar Sarajevo