U petak, 12. prosinca 2014. godine s početkom u 17:30, u HNK Ivana pl. Zajca održat će se promocija knjige “Humanizam za djecu” Nade Topić Peratović, autorice i predsjednice nevladine udruge Centar za građansku hrabrost. “Humanizam za djecu” prva je humanistička knjiga za djecu u Hrvatskoj kojom se djecu na njima primjeren način upoznaje s humanističkom misli, potiče na istraživanje i kritičko propitivanje postojećeg, ohrabrujući ih da imaju povjerenje u vlastiti razum.

Osim autorice, pravnice i feminističke aktivistkinje, o knjizi će govoriti Marijana Bijelić (docentica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i sekularna feministkinja), Branimir Pofuk (bivši teolog i ugledni kolumnist Večernjeg lista) i dr. sc. Brigita Miloš (profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci). Dijelove iz knjige čitat će Tanja Smoje, glumica iz ansambla HNK Ivana pl. Zajca, dok će raspravu moderirati dr.sc. Nebojša Zelić.

U knjizi se najmlađi upoznaju s borbom i naslijeđem boraca za ljudska prava čime im se razvija osjećaj suosjećanja i solidarnosti za potrebe i prava drugih, posebice obespravljenih članova društva. Ona potiče suživot u različitosti – prihvaćanjem drugih iako drugačijih. Ova knjiga služi osnaživanju “drugačijih”, ali ništa manje vrijedan pogled na svijet feminističke i ljudskopravaške vrijednosti, a otvara i osjetljivo područje kulture odgovornosti i suočavanja s nedavnom prošlošću.

Na izradi ove knjige sudjelovali su stručnjaci s područja fizike, sociologije, psihologije i filozofije te ljudskopravaški i feministički aktivisti iz civilnog sektora. Predgovor za knjigu napisao je profesor filozofije i osnivač Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba ‘Protagora’, prof. dr. sc. Milan Polić. Knjiga je za sada prevedena na engleski, njemački i talijanski, a zbog velikog interesa prevodi ju se na arapski i ruski jezik.

Knjiga sadrži i deset savjeta za bolji i pravedniji život koji se temelje na humanističkim vrijednostima. Savjeti se temelje na dosadašnjem ljudskom znanju, istraživanjima, ljudskim iskustvima. U tim savjetima djeca mogu naći odgovore na pitanja koja im se postavljaju kroz život. To nisu pravila, norme, zapovjedi, nešto što se od djece traži da bespogovorno prihvaćaju, već ih se potiče da ih također kritički preispitaju.