Vikinškom sagom na ulicama Aarhusa započeo je bogat program ovogodišnje Europske prijestolnice kulture. Svečano otvorenje održano je 21. siječnja.

Kraljica Margareta II zajedno s osamdesetak djece pokrenula je veliku paradu kroz grad. Tisuće ljudi nosilo je osvijetljene brodove ukrašene natpisima i ilustracijama kao izrazima nade i želja za budućnost. Povorku je pratilo šest divovskih vikinških brodova, noseći natpise iz Jelling Stonesa i simbole najdragocjenijih danskih vrijednosti: slobode, blagostanja i zajednice. Vizualna naracija projicirana je koristeći jedra kao ekran. Paradu je pratila izuzetna glazbena podloga, uključujući i tumačenja drevnom danskom narodnom pjesmom “Last night I dreamt a dream”, koju su pjevala djeca različitih nacionalnosti, te pjevači Luna Ersahin i Eivör.

Svjetlosna povorka kretala se kroz grad pokraj gradske vijećnice, željezničkog i autobusnog kolodvor do doka Dokk1, što je kulminiralo u luci velikim glazbenim događajem gdje je zbor od devet stotina glasova tvorio pozadinu za vikinške brodove koji su se tamo okupili dok se epske naracije projiciraju na legendarnom silosu Aarhusa. Parada završava fantastičnim i pomalo iznenađujućim nastupom danskog DJa Static te velikim vatrometom.

Ono što slijedi je niz kulturnih događaja u 2017. godini, gdje će Aarhus sa svojom tematikom „Let`s Rethink” ili “Preispitivanje” pokazat kako umjetnost i kultura mogu aktivno participirati i pomoći u preispitivanju i oblikovanju osnovnih društvenih, kulturnih i gospodarskih ponašanja. Programima će se nastojati potaknuti na pronalazak zajedničkih rješenja za izazove današnjice.