MMSU

Poslije više desetljeća podstanarskog statusa, svoj vlastiti dom će već ove jeseni dobiti riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Kreativnost napora na rješavanju nemogućih uvjeta za rad impresionirala je kustose venecijanskog bienala pa je projekt obnove H-objekta predstavljao Hrvatsku na najprestižnijoj svjetskoj smotri arhitekture. Veliko otvorenje planirano je za mjesec srpanj ove godine, a na programu je velika, dinamična retrospektiva nedavno preminulog veterana suvremene hrvatske umjetnosti Tomislava Gotovca. Izložba ovog međunarodno priznatog velikana, koju će popratiti obilje intrigantnih programa, nazvana je »Anticipator kriza«, jer se radi o autoru koji je svojim upečatljivim radovima često znao biti prvi koji je ispravno i prodorno upozoravao na brojne društvene konflikte u posljednjoj trećini prethodnog stoljeća. Retrospektiva Toma Gotovca će isto tako biti veliki korak u smjeru bitno bolje i dublje suradnje svih gradskih kulturnih ustanova, čime nasljeđe EPK premašuje puko punjenje galerija umjetnošću i cilja na uspostavu novih, boljih načina rada.

 

RiHUB

Prostor bivše trgovine Bernardi trenutno se preuređuje i za pola godine u njega će se useliti dio Agencije RI 2020., osnovane za ostvarenje projekta Europske prijestolnice kulture. S njima i niza javnih programa. Najbitniji među njima je cjelovit sustav jačanja zajednice građana. Radi se o pomaganju građanskim inicijativama da bi se postigla što veća uključenost Riječanki i Riječana u planiranje, odlučivanje i nadzor ostvarivanja ideja za poboljšanje života u gradu. Vođeni tom mišlju, u Rihub će se redovito dovoditi autore ili voditelje najinovativnijih i najuspješnijih građanskih inicijativa iz cijele Europe – od noćnog gradonačelnika Amsterdama, preko planera biciklističkog prometa Kopenhagena, do organizatora kvartovskih Facebook skupina za pomoć starijima iz Bologne. Oni će ponuditi poticaj, također konkretnu pomoć riječkim stanovnicima koji se žele aktivno uključiti u traženje novih, boljih rješenja za kvalitetniji gradski život.

 

Ciglena kuća

Dječja kuća nastaje u ciglenoj zgradi kompleksa Benčić. A dok se ne uredi, Dječja kuća bit će pokretna i svoj će program razvijati na raznim riječkim lokacijama, a putovat će i izvan Rijeke. Razdoblje do 2020. bit će u gradu obilježeno Manifestom kreativnog odrastanja provođenjem edukacija za djecu iz različitih kreativnih područja. Detaljniji pogled u te aktivnosti govori o organiziranju multimedijskih kampova za višednevno ljetno druženje. U sklopu kampova djecu čekaju škole filmskog stvaralaštva, 3D modeliranja i izrada videoigara. Usporedno će, u komplesku Benčić, nastajati Dječja kuća koja će 2020. postati središte velikog festivala dječjeg stvaralaštva. Festival će otvoriti prostor stripu, videoigrama, filmu, 3D modeliranju i printanju, dizajnu, likovnoj kulturi, pisanju, scenskim umjetnostima i raznovrsnim izvedbenim praksama. U Rijeku će tim povodom stići popularni europski književnici za djecu, ujedno novi oblici umjetnosti poput senzornog kazališta s predstavama za bebe, obiteljske radionice te pričanje priča na krovu Dječje kuće. U školama novinarstva, multimedije i izrade digitalnih slikovnica nastat će »Brickzine«, novi medij namijenjen djeci.

 

Šećerana

Palača Šećerane, koja je prakticčki rodno mjesto golemog povijesnog vala industrijalizacije Rijeke u 18. stoljeću, postat će uz brod Galeb idealan novi dom za Muzej Grada. Ova izuzetna zgrada sa svojim freskama i povjesnim značenjem na najbolji način pripovijeda priču o fazama skokovitog razvoja Rijeke u doba industrijske revolucije kao i doba kada je Rijeka bila jedna od najbitnijih luka u Mediteranu. Stalni postav novog Muzeja Grada omogućit će građanima Rijeke, ali i turistima – koji su naši privremeni sugrađani – da bolje razumiju povijest Rijeke da bi je više voljeli. Za najviši standard postava će se pobrinuti međunarodno proslavljena hrvatska dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade ze Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar, te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke. Muzej će pored stalnog postava nastaviti s tradicijom periodičkih studijskih izložbi.

 

Galeb

Zahvaljujući nedavno zaključenom procesu dobivanja sredstava iz europskih fondova, Rijeka s pravom očekuje kako će brod Galeb postati jedna od vodećih gradskih turističkih atrakcija u 2020. godini. Naravno, i poslije nje. Kao nijemi svjedok službenih političkih susreta koji su obilježili epohu i onih drugih susreta, manje službenih, brod će iznova govoriti o neobično utjecajnoj međunarodnoj ulozi koju je imala naša »dojučerašnja« država. Dojmljiv broj svjetskih državnika i estradnih zvijezda koje su pohodile Galebovu palubu prije pedesetak godina bit će na njoj ponovno prisutan i to simbolički, zahvaljujući stalnom muzejskom postavu i ugostiteljskoj ponudi. Budući smještaj Galeba na Molo longu jamči da će ovaj plutajući spomenik biti rado posjećivano mjesto brojnih programskih događanja Europske prijestolnice kulture.

 

Knjižnica

Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka bit će prvi objekt te vrste u riječkoj povijesti koji će na jednom mjestu uspješno spojiti funkcije i usluge središnjih odjela glavne gradske knjižnice. U najvećem, tzv. T-objektu bivšega tvorničkog kompleksa Benčić, naći će mjesto odjeli publicistike, znanosti, književnosti, narodna čitaonica, odjel periodike (sa spremištima) te službe općih poslova, nabave i obrade, matična služba, služba za odnose s javnošću i programe koji se danas nalaze u prostorima izvan knjižnice. Gradska knjižnica smatra svojom zadaćom omogućiti građanima pristup knjigama svih vrsta, žanrova i autora, intenzivno poticanje čitanja i upotrebu knjižničnih usluga. Moderne knjižnice, a takva će biti i nova riječka, daju velik doprinos obrazovanju i kvaliteti kulturnog života pojedinca i zajednice. Takve knjižnice potiču upotrebu novih tehnologija, te značajno utječu na kreativno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena stanovnika svih dobi. U T-objektu kompleksa Benčić Gradska će knjižnica dobiti adekvatnu površinu, uređenje i funkcionalni dizajn prostora te postati kulturni javni servis za sve generacije.