Nakon jučerašnje vijesti o odlasku s mjesta intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca koja je uzburkala medije i društvene mreže, donosimo razgovor s Oliverom Frljićem u kojem kratko pojašnjava svoju ulogu u timu za realizaciju programa Europske prijestolnice kulture.

 Predstavljena kazališna sezona HNK Ivana pl. Zajca 2014. 2015

Prelazite u EPK tim zbog zadržavanja kontinuiteta i kvalitetnije posvete programu. Recite nam nešto više o zahtjevnosti angažmana na ovom programskom pravcu.

OF: U sklopu programskog pravca “Doba moći” koncipiran je kazališni program “Podijeljeni gradovi”. Pošavši od specifične povijesti Rijeke i njezinog identiteta kao grada koji je u jednom dijelu svoje povijesti bio podijeljen, kontaktirao sam kulturne insitucije u gradovima sa sličnim iskustvom. Uz njih sam uključio i Bruxelles, grad u kojem postoji nevidljiva granica između flamanske i valonske zajednice, a podignuta je i ona prema arapskoj. Sve u svemu, realizacija tako kompleksnog kazališnog programa zahtijeva puni angažman. Povjerenje koje su neki od vodećih europskih umjetnika dali njegovom konceptu i Rijeci – Rimini Protokoll, Jan Lauwers i Needcompany, Oskarasa Koršunovas, Krystian Lupa – pred nas stavlja zadatak da stvorimo optimalne uvjete za njegovu realizaciju.

U prikazanim programima dogovorili ste suradnju sa europskom kazališnom kremom. Osim kazališnih programa, možemo li očekivati  i nekazališne aktivnosti?

OF: Kazališni program bit će praćen i različitim oblicima neformalne edukacije u kojima će  umjetnici koji sudjeluju u programu “Podijeljeni gradovi” prenositi svoja znanja lokalnoj zajednici. Ovo je nastavak onoga što se u Zajcu već započelo programom “Diplomirani gledatelj”. Uz same sudionike programa “Podijeljeni gradovi”, planiramo pozvati i neke od kazališnih umjetnika koji svoju umjetničku praksu teorijski artikuliraju na nekim od najznačajnijih evropskih kazališnih škola – npr. redatelja i kompozitora Heinera Goebbelsa s Instituta za primjenjenu teatrologiju iz Gissena.

Što očekujete kao rezultat? Na koji će način Rijeka biti bolja po završetku EPK i programskog pravca Doba moći?

OF: Grad će dobiti neka nova iskustva, njegova percepcija će se promijeniti i u domaćem i europskom kontekstu. EPK je prilika i da se stvori jedna šira, ali i kompetentnija publika.

Foto: rijeka.hr