U četvrtak 14.12. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je međunarodna grupna izložba „Crne krabulje“ koja otvara pitanja migracijske te radne i ekonomske problematike. Organizirana je u sklopu međunarodnog projekta Risk Change, kao dio programskog pravca Kuhinja Rijeke 2020 – EPK.

Migracije su konstantna umjetnička preokupacija. U slučaju izložbe „Crne krabulje“, administrativni zahtjevi, gušenje ljudskih sloboda, borba za osnovna građanska prava, politika, klasna raslojenost, nesigurnost na tržištu rada, slaba socijalna integracija, beznađe i neizvjesnost, dakle migrantska svakodnevica, prikazana je kroz instalacije, videoinstalacije, dokumentarce, projekcije, fotografije…, s fokusom na uvijek i kod svih prisutnu promjenu. Kako je na otvaranju izložbe poručila jedna od kustosica izložbe Sabina Salamon, uslijed promjena najčešće dolazi do neočekivanog momenta – ekscesa, ali i do novih stvaranja.

Poetski radovi migracije sagledavaju upravo s ova dva gledišta, dok oni drugi kritički ističu još dva momenta – moment čekanja u trci s vremenom i moment represije.

Svojim se djelima predstavilo dvanaest domaćih i stranih autora: Carlos Aires, Cristiano Berti/Can Sungu, Marianna Christofides, Aleksandar Garbin, Roos van Haaften, Laurent van Lancker, Miroslav Mikuljan, Rafael Puetter (Rafucko), Davor Sanvincenti, Ana Sladetić i Elejan van der Velde.

Izložba „Crne krabulje“ u okviru je europskog umjetničko-istraživačkog projekta Risk Change koji tematizira ekonomske migracije kao kolektivni fenomen, a u koji je Muzej moderne i suvremene umjetnosti uključen od 2016. godine, zajedno s još devet europskih partnera.

Bit će postavljena do 22. veljače 2018. godine, a može se posjetiti od utorka do subote od 11 do 20 sati te nedjeljom od 11 do 13 sati i od 17 do 20 sati.

Vodstva izložbom organizirana su 18. 12., na Međunarodni dan migranata, u 17 sati te 20.12., 10. i 24. 1. i 7. i 21.2.2018. u 12 sati.