Izložba “Stvar različitosti” fotografije su nastale tehnikom zumiranja koje prikazuju različite suvremene interpretacije lika Morčića.

Riječki karneval je za svoj znak još prije dvadeset i pet godina odabrao lik Morčića, figuru koja krasi tradicionalni riječki nakit. Nova izložba Plavog salona, “Stvar različitosti”, posvećena je upravo karnevalu, ali ima i poveznice sa krovnim temama Europske prijestolnice kulture.

“Interesantna nam je u EPK konstelaciji kada promišljamo karneval kao i druge simbole grada, gledati na Morčića kao na migrantskog radnika koji je postao simbolom grada i karnevala. To se dogodilo u doba najoštrijeg nacionalističkog procvata u Hrvatskoj u 90-im godinama. I dok cijela Hrvatska radi jednu dikciju, traženje simbola pletera i ostalog, Rijeka odabire migrante, odabire multikulturalnost. To se meni čini užasno dragocjeno i mi na neki način ulijevamo to neko novo značenje tog simbola”, objašnjava vrijednost simbola Morčića Vuk Ćosić, autor izložbe i član tima Rijeka 2020 EPK.

Istražujući materijale Morčića na raznim podlogama poput na zidu, na slici, na nakitu itd, odabrano je pet modela, a potom su napravljene fotografije za ovu izložbu. Pet fotografija koje svi zainteresirani mogu pogledati svake srijede od 16 do 18 sati, prikazuju Morčiće u izuzetno uvećanom izdanju, te je moguće uočiti njihovu deformiranost, što je estetski vrlo zanimljivo.

“Intrigantno je ponovno postaviti pitanja temeljnih simbola grada jer to je pitanje identiteta. Postoji neka veoma površna kritika Morčića kao možda nekakvog rasističkog nasljeđa, što je vrlo sumnjiva tvrdnja i jasno nam je da je treba promislit ponovno. Zato smo odlučili približiti se Morčiću, sasvim doslovno i to u fotografskoj tehnici zuma”, dodaje autor izložbe.

Galerija Plavi salon smještena je u obnovljenom prostoru Salona Grada Rijeke, koji je osmišljen kao izložbeni sa raznolikim tematskim izložbama povezanim s projektom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Izložba je nastala suradnjom Rijeka 2020 EPK i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.