Pilot program Građani svom gradu trajat će od 26. do 30. listopada, a sastoji se od umjetničkih radova, intervencija i događanja. Program započinje izvedbom Kućnog stola autora Tomislava Brajnovića nastalog u suradnji sa susjedom iz Križanićeve Rozarijom Rodin Čače. Kućni stol predstavlja platformu za razgovor i druženje, na što se nadovezuje drugi rad, koautorska umjetnička intervencija Une Rebić i Nikolete Marković – Kućni rad, koji ima diskurzivni i performativni dio.

Umjetnice su protekli mjesec kao dio pripreme za ovaj događaj razgovarale sa stanarima Križenićeve i korisnicima prostora u pasažu, o njihovom viđenju prostora, o eventualnim problemima i čitavom povijesnom i kulturnom kontekstu ove lokacije.

“Reakcije susjeda su raznovrsne, što je pozitivno jer smo uspjeli doći do nekih promišljanja koje vrednujemo, bili oni pozitivni ili negativni. Sve te osobe ujedno su pozvane ovdje da o tome otvoreno razgovaramo”, objašnjava Una Rebić.

U projektnoj inicijativi sudjeluje određeni broj aktera sa riječke kulturno umjetničke scene, koji će raznim intervencijama i događanjima nastojati povezati prostor Studija Kamov kao prostor umjetničkog djelovanja sa neposrednim susjedstvom. Pritom se povezivanje odnosi na različite grupacije koje ovdje borave privremeno ili stalno, a koje su ponekad i u suprotstavljenim pozicijama.

Program se izvodi u okviru nove projektne inicijative, a uz potporu MMSU Rijeka i kanadske fondacije Musagetes. Kompletan program može se pronaći na Facebook događaju “Građani svome gradu”.

Donosimo foto galeriju sa otvorenja programa Građani svome gradu.