Od 13. do 15. ožujka u Rijeci su održani pripremni sastanci za razradu projekta „Lab for European Project Making“, na kojima su uz predstavnike Rijeka 2020 sudjelovali predstavnici budućih Europskih prijestolnica kulture: Matera 2019, Plovdiv 2019, Novi Sad 2021, Timisoara 2021 i Eleusis 2021. 

Projekt „Lab for European Project Making“ inicijativa je proizašla iz projekta Rijeka 2020 kako bi se ostvarila suradnja sa navedenim budućim prijestolnicama, a koja za cilj ima osposobljavanje i edukaciju mladih producenata i njihovo umrežavanje na europskoj razini.

Ideja projekta je tijekom pripremnih godina na putu prema Europskoj prijestolnici kulture 2020, u suradnji sa navedenim EPK gradovima organizirati niz radionica, edukacija i studijskih posjeta s ciljem stvaranja nove mreže europskih producenata u kulturi. Primarni cilj je značajno povećati kapacitete – lokalne i međunarodne, koji bi mogli osmisliti i implementirati velike europske kulturne projekte. Ujedno je cilj postaviti i nove temelje Europskog projekta, stvarajući podlogu za buduću suradnju i razvoj ljudskih potencijala.

Teme kao što su produkcijsko planiranje, financiranje međunarodnih projekata u kulturi, upravljanje projektima i rad s publikom bit će u fokusu ovog projekta, koji se planira provesti u razdoblju od 2017. do 2019. godine. U središtu projekta bit će producenti i voditelji programa u okviru razvoja Europske prijestolnice kulture u navedenim gradovima i ostatku Europe. Sekundarni cilj je umrežavanje na prostoru južne, jugoistočne i  srednje Europe, stvarajući tako efikasnije i bolje koordinirane producente i menadžere u kulturi.