U nedjelju, 17. prosinca, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture predstavila je Brickzine – pilot izdanje online časopisa o kulturi, umjetnosti i stvaralaštvu namijenjenog djeci i roditeljima, čiji je sadržaj moguće pratiti na adresi brickzine.rijeka2020.eu.

Riječ je o digitalnom izdanju časopisa koji će svoje prvo tiskano izdanje doživjeti u 2018., kao aktivnost programskog pravca Dječja kuća Europske prijestolnice kulture. Njegov urednički tim čine kreativci iz Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnost i Vijeća mladih Benčić, uz podršku Rijeke 2020 i vanjskih suradnika.

“Oko Brickzinea okuplja se relativno mlađa i svježa ekipa autora i autorica te stručnjaka za različita područja po pitanju dječjeg odrastanja, slobodnog vremena, učenja. Cilj je stvoriti i potaknuti na stvaranje generaciju novih stručnjaka i tvoraca kvalitetnih sadržaja za djecu, roditelje i odgojno-obrazovne stručnjake”, navodi glavni urednik Brickzina Kristian Benić, inače voditelj marketinga i projekata Gradske knjižnice Rijeka te urednik Magazin GKR-a.

“Tim zasad čine autori iz cijele zemlje: Jelena Pervan (autorica popularnog serijala o slikovnicama “Hrkalo” i knjige za djecu “Brbljava Iva”), Nevena Zuber (voditeljica jedinstvene dječje knjižare Knjiguljica), Ivana Golob Mihić (voditeljica udruge za neformalno obrazovanje djece u kulturi i umjetnosti Vijeće mladih Benčić), Mila Čuljak (plesna pedagoginja posebno zainteresirana za rad s djecom s posebnim potrebama), Ana Smokrović (voditeljica bloga “Anino povrće” i entuzijastkinja urbanog vrtlarstva), Vedran Vivoda (stručnjak za razvoj računalnih igara), Anda Bukvić Pažin (voditeljica bloga i projekta “U novoroditeljskom žanru”), Vanja Kulaš (književna kritičarka i knjižničarka), Saša Škalamera (voditelj udruge Mali roboti i stručnjak za “makers” projekte s djecom),  Marija Ott Franolić (udruga Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja), Kreativni atelier ArtMašina (kreativke za rukotvorstvo i slikarstvo), Nina Majcan (aktivistkinja inicijative Urbani separe), Miroslav Cmuk (školski knjižničar, stručnjak za strip i autor knjige “Stripizam”), Gorana Stipeč Brlić (voditeljica Sekcije mladih Društva arhitekata Rijeka), Martina Čip Škulić i Nina Raimann (dizajneri rješenja), Dragan Kordić (ilustrator)…

Naravno, s razvojem projekta širit će se krug suradnika, estetika, vrsta sadržaja i senzibilitet”, navodi Benić.

Sukladne referencama ovog uredničkog tima bit će i teme koje će objavljivati Brickzine. Bit će tu raznih preporuka, za knjige i stripove, filmove, predstave, igre, DIY aktivnosti, robotiku, ekologiju, 3d printing, građanski odgoj i obrazovanje, društveno korisne aktivnosti…

Također, u skladu s misli-vodiljom programskog pravca Dječja kuća “S njima, ne samo za njih”, s vremenom se u kreiranje sadržaja magazina namjerava uključiti i djecu te se poticati njihovo neformalno obrazovanje i aktivno sudjelovanje u društvu, na nekonzumerističkim postavkama.

Online izdanje Brickzina promovirano je na Trgu Svete Barbare, tijekom Malog Buvljaka, događanja za djecu (i roditelje), u organizaciji građanske inicijative Urbani separe.