Predstavnike Grada Rijeke i RIJEKE 2020 d.o.o u utorak je primila predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović.

Riječki su predstavnici u Uredu predsjednice za predstavnike diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj predstavili projekt Europske prijestolnice kulture te diplomate upoznali s pripremama i planovima za provedbu tog projekta, kako bi im se omogućilo da se sa svojim prijedlozima i idejama aktivno uključe u intenzivniju razmjenu i suradnju na području kulturne diplomacije.

Predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju je istaknula kako je izbor njezina rodnog grada za Europsku prijestolnicu kulture veliko priznanje ali i obveza, budući da je to prvi put da je jedan hrvatski grad izabran za nositelja ovog važnog projekta.

Podsjetila je da će Hrvatska u prvoj polovici 2020. predsjedavati Europskom unijom te će tako biti centar političkih i širih društvenih zbivanja u Europi.

“Uvjerena sam kako će Rijeka ostvariti kvalitetan program kojim će Europi predstaviti hrvatsku kulturu, baštinu i suvremena umjetnička dostignuća u čemu ima moju snažnu potporu, no ono najvažnije je što uživa potporu same lokalne zajednice, kao i Ministarstva kulture koje ga financijski podržava”, dodala je.

Direktorica tvrtke RIJEKA 2020 d.o.o. Emina Višnić pojasnila je slogan projekta EPK – Luka različitosti – istaknuvši da je Rijeka industrijski grad turbulentne prošlosti koji je u zadnjih 100 godina bio dijelom šest država, najveća je hrvatska luka i grad u kojem žive 23 nacionalne manje.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je da će se u sklopu projekta koristiti postojeći prostori povezani s industrijskim nasljeđem grada, s fokusom na industrijskom kompleksu Benčić koji će biti obnovljen i stavljen u funkciju Gradske knjižnice, Dječje kuće i Muzeja grada Rijeke odnosno Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji je već uselio u tzv. H-objekt kompleksa Benčić.

Umjetnički direktor projekta Slaven Tolj pojasnio je da se projekt sastoji od sedam međuovisnih programskih pravaca grupiranih oko tri teme – rada, vode i migracija.

Direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva u RIJEKA 2020 d.o.o. Irena Kregar Šegota među ostalim je diplomatima predstavila i načine na koje grad uključuje u projekt i svoje građane jer Europska prijestolnica kulture ne može biti samo ekskluzivno umjetnički projekt. “Budimo na Mi”, zaključila je Kregar Šegota svoj dio prezentacije, pozvavši strane diplomate da posjete Rijeku.

Izvori: predsjednica.hr, Novi list

Fotografija: predsjednica.hr