Organizacija kulturnih događanja jedna je od važnijih tema u kulturnoj produkciji, stoga joj RIJEKA 2020 posvećuje trodnevni međunarodni seminar koji će se održati od 25. do 27. listopada u RiHubu!

Polaznici će se upoznati s ključnim elementima planiranja i izvedbe događanja, a bit će predstavljeni trendovi u organizaciji kulturnih događanja, tehničko-prostornim aspektima i hospitalityju, kao i savjeti za uspješnu organizaciju događanja. Razgovarat ćemo s međunarodnim stručnjacima koji imaju dugogodišnje iskustvo u navedenim područjima, a neki od njih su: Hugo de Greef, Bernard Faivre d’Arcier, Aleksandar Brkić, John Wassel, Sophie Jump, Rainer Kern, Vedran Meniga, Boris Kovaček, Jan Ove Hafstad, Darko Flego i mnogi drugi.

Cilj seminara je jačanje kapaciteta kulturnog sektora u području event managementa, a kroz tri dana seminara možete očekivati predavanja, radionice i brojne primjere dobre prakse. Inače, seminar “Organizacija kulturnih događanja” dio je drugog modula kontinuiranog edukacijskog programa “Produkcija u kulturi”.

Prijavu mogu uputiti fizičke osobe i predstavnici organizacija u kulturi koji djeluju u Republici Hrvatskoj. Osobe koje pohađaju kontinuiranu edukaciju “Produkcija u kulturi” ne moraju ispuniti prijavu.

Broj mjesta na seminaru ograničen je na ukupno 70 polaznika, a prijave će se odobravati prema redoslijedu njihovog zaprimanja do popune mjesta, nakon čega će biti zatvorene.

Seminar će se održati u RiHubu (Ivana Grohovca 1/a) od 9:00 do 17:00 sati, a sva predavanja će biti na engleskom jeziku.

Kako je realizacija programa “Produkcija u kulturi“ sufinancirana od strane Europskog socijalnog fonda – projekt LO.PA.Z PLUS: projekt Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u Primorsko-goranskoj županiji, 35 mjesta u programu rezervirano je za nezaposlene i dugotrajno nezaposlene prijavitelje kojima se omogućuje dodatno usavršavanje kako bi stekli vještine i kompetencije za tržište rada i ulazak u svijet poduzetništva. Preostalih 35 mjesta rezervirao je za fizičke osobe i predstavnike organizacija u kulturi koje djeluju u Republici Hrvatskoj.

Prijavite se odmah, a cjeloviti program pogledajte ovdje!

LINK ZA PRIJAVU
PRIJAVE su produžene do utorka 23. listopada do 12:00 sati.
Izabrani sudionici dobit će potvrdu sudjelovanja do 24. listopada.

 

O predavačima:

Hugo de Greef – u Hugovoj bogatoj karijeri u kulturnom sektoru izdvajaju se pozicije direktora Brugge 2002 – Europske prijestolnice kulture i Kaaitheatera, umjetničkog direktora Brusselsa 2000, umjetničkog savjetnika Flandrijskog festivala, suosnivača IETM-a… De Greef je surađivao s brojnim europskim i američkim umjetnicima, a bio je i generalni koordinator Ateliera za mlade festivalske menadžere.

Bernard Faivre d’Arcier – Bernard je trenutno predsjednik Bienala u Lyonu, a dugo je vremena bio direktor kultnog Festivala u Avignonu. Osim rada na najvećim festivalima svijeta, Bernard je bio i predsjednik nacionalnog centra za kinematografiju, savjetnik za kulturu i voditelj kulturnog razvoja pri ministarstvu, te predstavnik za promociju kulture pri UNESCO-u.  Bernard je također pokrenuo televizijski kanal La Sept, koji je danas poznat pod imenom Arte.

Aleksandar Brkić – predavač na Institutu za kreativno i kulturno poduzetništvo na Goldsmithu (London) u područjima kulturnog menadžmenta, event managementa i upravljanja umjetničkim organizacijama. Aleksandar je stekao značajno iskustvo kao kreativni producent i umjetnički menadžer, a također je bio gostujući predavač Sveučilišta u Beogradu, UNESCO-ve katedre i Sveučilišta u Casablanci.

Nicolas Champion – direktor francuske kompanije Playtime koja je specijalizirana za tehnički menadžment festivala, izložbi, umjetničkih projekata u javnim prostorima… Nicolas posjeduje više od 25 godina iskustva u tehničkoj produkciji.

John Wassel – John je prije više od 35 godina u partnerstvu s Liz Pugh osnovao Walk the Plank, kompaniju koja je u međuvremenu postala svjetski prepoznata u području kazališnog i vizualnog spektakla. John je dosad radio kao kreativni producent otvorenja Turkua 2011 i Liverpoola 2008, europskih prijestolnica kulture, a specijalizirao se u spektaklima koji uključuju vatromet i pirotehniku.

Sophie Jump – umjetnička direktorica grupe Seven sisters koja je s obzirom na svoj site-specific rad prepoznata na međunarodnoj razini. Njeni su dizajnerski radovi predstavljali Veliku Britaniju na izložbama Praškog kvadreniala od 1999. and 2011. godine, a 2013. godine je osvojila World Stage Design nagradu.  Njeni su radovi izlagani u Victoria and Albert muzeju, a bit će kustos za festival site-specific performansa unutar praškog kvadreniala 2019. godine.

Vedran Meniga – Vedran Meniga je jedan od čelnih ljudi Pozitivnog ritma, firme koja se bavi širokim spektrom djelatnosti vezanim uz glazbu: planiranjem i organizacijom, produkcijom, klupskim događanjima i programima, festivalima i festivalskim događanjima, izdavaštvom i bookingom. Ljubitelji elektronske glazbe poznaju Menigu kao jednog od organizatora popularnih festivala Outlook i Dimensions koji se održavaju na pulskoj tvrđavi Punta Christo.

Rainer Kern – kao predstavnik u Mayour of Mannheim, Rainer je odgovoran za strateške kulturne projekte i vezu s UN-om, a vodio je i proces kandidature Mannheima kao UNESCO-va grada glazbe unutar mreže UNESCO Creative Cities. Osnivač je i festivalski te umjetnički direktor najvećeg njemačkog jazz festivala Enjoy Jazz, a kreirao je i studijske programe  kulturnog event managementa za visokoobrazovne ustanove.

Isabel Lagos – umjetnička direktorica Gothenburg Fringe Festivala, festivala koji je prepoznat u svjetskim razmjerima radi svog pristupa i doprinosa razvoju lokalne zajednice. Fringe priča je započela 1947. godine, a danas je to pokret koji okuplja više od 200 festivala diljem svijeta. Isabel je deseteljećima aktivna u dramskim školama, umjetničkim festivalima i kazališnoj, te opernoj produkciji, a organizirala je i operu za gluhe i nagluhe.

Darko Flego – zadnjih 15 godina je projektni i produkcijski menadžer; vodio je produkciju cjelokupnog festivala EXIT i koncerte Madonne, Red Hot Chilly Peppersa, Robbija Williamsa, Depeche Modea, The Chemical Brothersa, festivala Warriors Dance… Djelovao je i u inozemstvu te je producirao festivale Spirit of Burgas (Bugarska), Revolution (Rumunjska), Sea Dance (Crna Gora), ali i konferenciju Share (Libanon) i REHESACO (Rumunjska).

Boris Kovaček – direktor agencije Pepermint, jedan od pokretača Weekend Media Festivala i njegov izvršni direktor, projekt menadžer na festivalu Terraneo, Red Bull Air Raceu, Svjetskom prvenstvu u rukometu, Europskom prvenstvu u vaterpolu, Azijskim igrama na plaži i mnogim drugim događajima. Kovaček je dugi niz godina stjecao iskustvo u osmišljavanju i realizaciji i produkciji posebnih događaja.

Tomaš Žižka – češki multidisciplinarni umjetnik i umjetnički direktor Mamapapa kazališne organizacije koji je uspostavio suradnju s brojnim vizualnim umjetnicima, plesačima i glazbenicima na eksperimentalnim i suvremenim umjetničkim projektima. Tomaš se aktivno bavi site specific performansom više od 25 godina, a radovi su mu predstavljeni i na venecijanskom Bijenalu.

Jan Ove Hafstad – predsjednik organizacije Sweden Festivals koja je zadužena za sve umjetničke festivale u Švedskoj te omogućuje njihovu snažniju ulogu u švedskoj kulturalnoj politici.  Sweden festivals komunicira s preko 2000 festivala u 40 zemalja, a surađuju s festivalskim menadžerima i producentima kroz nordijsko-baltičku platformu.  Organizacija je i švedski koordinator u projektu “Europa za festival, festivali za Europu”.

Marin Lukanović – filmolog, redatelj, oblikovatelj videa i producent iz Rijeke, dvadesetak je godina aktivan u radu s mladim kreativcima u neformalnoj i formalnoj edukaciji. Jedan je od osnivača udruge Filmaktiv iz Rijeke čiji je bio dugogodišnji voditelj, a također je jedan od pokretača Saveza udruga Molekula. Stručni je suradnik za umjetničke studije Sveučilišta u Rijeci, suradnik je institucionalnih i vaninstitucionalnih kazališta u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Kratkim filmom “Standardna priča 9” 2005. godine osvaja nagradu na Pulskom filmskom festivalu.

Nina Majcan ŠprajcLocation managerica koja je radila na projektima The White Crow, Odmetnici, Granice zločina, Borgia, On the Road with Elsa, The Seduction – The Strange Girl… Nina je aktivna i u Kvarnerskoj filmskoj komisiji, regionalnom filmskom uredu osnovanom unutar javne ustanove Art-kino uz podršku i poticaj Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.