Studenti ljubljanskog i zagrebačkog arhitektonskog fakulteta danas su posjetili i analizirali zonu Sweet and Salta – Mololongo, Deltu i kanjon Rječine.

arhitekti14

Budući arhitekti posjet kišnoj Rijeci započeli su brodom, čime su dobili priliku razgledati Rijeku s mora. Naročito veliko zanimanje izazvala su nekadašnja industrijska postrojenja Rijeke smještena na obali kao primjerice lansirna rampa Torpedo te popratne hale. Oplovivši do linije Brodogradilišta Treći Maj, brod je nastavio do Delte, porto Baroša te kontejnerskog terminala Brajdica i Pećina. Arhitekt i sveučilišni profesor Idis Turato studentima je objašnjavao pojedine segmente programskog pravca Sweet and Salta, ali i ostale riječke specifičnosti.

Nakon morske pustolovine, grupa se uputila u Gradsku vijećnicu Grada Rijeke, gdje je održano predavanje o spomenutom projektu i njegovim lokacijama. Uvodnu riječ studentima su uputili pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar i komunikacijski strateg i urednik kandidacijske knjige, Vuk Ćosić. Detaljno predavanje o lokalitetima Mololonga, Delte i kanjona Rječine, održao je pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Srđan Škunca. Nakon predavanja, studenti su dobili priliku i posjetiti sve lokacije Sweet and Salt projekta.

Projekt Sweet and Salt započeti će upravo suradnjom sa Sveučilištima. Ukupno će sto studenata arhitekture dobiti različite zadatke; od onih velikog mjerila čime rješavaju konceptualno čitavo spomenuto područje, dok će neki radit samo na pojedinim dijelovima poput Hartere, Energane ili bazena na Školjiću.

Za tri mjeseca studenti će dostaviti testne projekte odnosno idejna rješenja koji će potpuno otvoreno tematizirati sva ta mjesta kako bi se ispitalo što bi uopće na tim lokacijama moglo biti. Naime, jedna od težnji Sweet and Salt projekta u prve dvije godine, je ne samo gradnja nego razmišljanje da se napravi studio za urbanu reinvenciju, gdje zapravo ljudi razmišljaju potpuno otvoreno što i kako s ovim gradom, objasnio je Idis Turato.