Na poziv za predlaganje programa stiglo je 187 prijava nezavisnih predlagatelja i ustanova u kulturi. Javili su se svi, već uhodane udruge i poznata lica, ali i neki novi mladi predlagatelji koji su dali sjajne ideje i vizije grada za (ne tako) daleku 2020. godinu.

Poziv za predlaganje programa koji će biti sastavni dio projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. raspisan je 24. studenog prošle godine s ciljem stvaranja programa projekta Rijeka EPK 2020, a prihvaćeni programi bit će sastavni dio prijavne dokumentacije Grada Rijeke za EPK 2020 te će se financirati u okviru programa Rijeka EPK 2020, ako grad Rijeka bude odabran za EPK 2020.

IMG_0053Sve prijedloge evaluiraju radna skupina za izradu prijedloga programa projekta Rijeka EPK 2020 i Odjel za kulturu Grada Rijeke, a sami „rezultati“ poziva biti će poznati u ožujku.

Radnu skupinu za izradu prijedloga programa Rijeka EPK 2020. čine svi ravnatelji kulturnih ustanova Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te vanjski suradnici Karin Šerman, Lidija Nikočević, Janka Vukmir, Goran Lisica Fox, Hrvoje Ivanković, Feđa Vukić, Branimir Pofuk, Dragan Rubeša i Kruno Lokotar.

Ovako velik broj prijava pokazao je kako mnogobrojni kulturni djelatnici u Rijeci vide priliku u projektu Europske prijestolnice kulture da se dokažu svojim radom, da prošire svoje djelovanje i na kraju da obogate cjelokupnu kulturnu ponudu grada. Također, ovo je prvi put da su prijavitelji mogli dati oduška u pisanju ideja, neopterećeni realnim i nerealnim mogućnostima, te su dokazali da zaista imaju sjajne ideje.IMG_0050

Ovaj neuobičajen način donošenja EPK programa, koji ide odozdo prema gore (a ne odozgo prema dolje, što je slučaj u većini gradova) dokazuje kako Rijeka zaista želi ovaj projekt učiniti sveobuhvatno gradskim.

Sve ovo na današnjoj konferenciji za novinstvo predstavili su pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, voditeljica projekta kandidature i savjetnica za međunarodnu suradnji Irena Kregar-Šegota te Slaven Tolj, ravnatelj Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost u Rijeci koji je ujedno i član tima za koncept kandidature.

Foto: rijeka.hr / Edna Jurcan