U organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, programskog partnera Rijeke 2020 -EPK, od 3. do 11. studenog održava se 22. Revija lutkarskih kazališta koji će okupiti ponajbolje međunarodne lutkarske i igrane dječje predstave.

Ove se godine riječkoj publici predstavlja 16 kazališta s predstavama za djecu i mlade, ali i s različitim programom za sve uzraste. Na svečanom otvaranju Revije, u petak, 3. 11. u 19:30, gledat ćemo višestruko nagrađivanu neverbalnu predstavu iz Banja Luke, „Odisej – san o povratku“ u režiji bugarske redateljice i scenaristice Biserke Kolevske.

Od inozemnih kazališta, u Rijeku dolaze i gosti iz Grčke, Slovenije i Kine, dok se u popratnom programu predstavlja skupina Circus Lumineszens iz Austrije s multimedijalnom interaktivnom svjetlosnom instalacijom te Greta Clough s Islanda i njezini islandski trolovi koje će riječki mališani moći s njom izrađivati na radionicama.

Domaće predstave čine nešto više od pola repertoara Revije, a izvode se u jutarnjim terminima radnim danima za organizirane dolaske vrtiće i škola te u večernjim terminima i vikendom u slobodnoj prodaji za građanstvo. Ulaznice za građanstvo u prodaji su od 16. do 23. listopada po povoljnijim cijenama, dok rezervacije i prijave za radionicu kreću od 24. listopada na blagajni GKL-a. Sve informacije dostupne su na web stranicama Kazališta.

Novost na Reviji je nagrada publike!

Želja je organizatora angažirati publiku, čuti njen glas i na taj ju način uključiti u kreiranje programa budućih festivala. Ocjenjuju se predstave u slobodnoj prodaji za građanstvo, a svaki gledatelj će na svojoj ulaznici moći zaokružiti ocjenu, ostaviti svoj kontakt i ubaciti kartu u kutiju na izlazu iz kazališta. Pri dodjeli nagrade, zadnjeg dana festivala, izvući će se jedna ulaznica s ocjenama te će gledatelj biti nagrađen prigodnim poklonom.

Nagradu publike dizajnirao je Vanja Cuculić, a skulpturu prema njegovom dizajnu izradila je Luči Vidanović. Nagrada nosi stari naziv riječkog lutkarskom kazališta – Domino.

Cjelokupan program potražite na poveznici, a programsku knjižicu Revije moguće je preuzeti ovdje.

 

Naslovna fotografija: Islandski trolovi, radionica izrade štapnih lutaka