Tijekom njegovog kratkog boravka u Rijeci, razgovarali smo s Nemanjom Milenkovićem, generalnim direktorom Novog Sada 2021. 

Naime, Novi Sad 2021 jedana je od budućih prijestolnica kulture koja će, zajedno sa Rijekom 2020, sudjelovati u projektu „Lab for European Project Making“

Kako napreduju pripreme i program Novi Sad 2021?

Pripreme idu dobro. Ono što je za nas važno jesu temelji u 2017. na kojima gradimo dalje kuću i uzalud sve i prozori i krov ako temelji ne budu kakvi trebaju biti. Činjenice su na dobrom putu, imamo fondaciju, u pripremi smo jednog lijepog prostora u strogom centru grada koji je zapravo otvoren građanima da postignemo još veću participativnost od one koju smo imali u kandidaturi. Pripremamo dakle polagano te participativne i edukativne programe, raspisujemo natječaj za umjetničkog direktora, za glavnog evaluatora, za direktora komunikacija i PRa i tako dalje. Gradimo korak po korak. Nije lako, međutim ja sam svom timu stavio jedno snaženo uvjerenje da

Što bi označili kao najveću prednost Novog Sada 2021, a što je najveća slabost?

Pa mi smo to podijelili programski „Four new bridges“, odnosno četiri programska mosta, koji su podijeljeni u svojevrsnu SWOT analizu. U prvom mostu je snaga – kulturna baština i naslijeđe te gostoprimstvo. To su snage Novoga Sada koje pokušavamo povezati. Zatim šanse su svakako kreativne industrije koja je mlada i kojoj želimo dati vjetar u leđa, a tu je i snažan resurs u mladima kao sveučilišni grad jer čak 50-60 tisuća čine studenti. A imamo i dva mosta koja čine te opasnosti i slabosti. Slabosti su izašle iz strategije razvoja kulture, a to je dakle kulturni kapaciteti i javni prostor. I ono što je prijetnja ovom našem generalnom prostoru očigledno, preispitivanje cijele Europe, a to su migracije koje zapravo utječu na konflikte odnosno na pomirenje i slično. To je nešto što smo izdvojili u tom segmentu od četiri mosta.

Kako vidite suradnju s ostalim EPK gradovima, a u tom kontekstu i Rijekom?

Svako novo iskustvo sa bivšim i budućim Prijestolnicama je beskrajno dragocjeno zato što je time zapravo taj put mnogo lakši, jednostavniji i razumljiviji.