U H zgradi u dijelu prizemlja i na prvom katu, izvode se građevinski, obrtnički i instalaterski radovi, a u svrhu preseljenja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, koje se očekuje na jesen.

Riječ je o starom industrijskom objektu koji se u jednom svom dijelu stavlja u novu namjenu. Prema riječima Nikoline Radić Štivić, ravnateljice Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke, konstrukcija objekta je u dobrom stanju budući da je riječ o objektu u kojem su bili smješteni teški industrijski strojevi te je tada imao puno veće opterećenje. U zgradi će se obaviti neke preinake kako bi se podredila novoj namjeni muzeja.

Obilasku je prisustvovao i Slaven Tolj, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, koji je potvrdio useljenje u rujnu, budući da je otvorenje prve izložbe zakazano već za 15. rujan, a riječ je o izložbi koja prikazuje retrospektivu Tomislava Gotovca.

Nakon rješenja vlasničkih odnosa, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti trebao bi koristiti čitavu zgradu H-objekta. Osim MMSUa, svoje mjesto u kompleksu naći će i Gradska knjižnica u T-objektu, Muzej Grada Rijeke u upravnoj zgradi Šećerane i Dječja kuća u prostorima ciglene zgrade. Najkasnije do 2020. godine cijeli kompleks prenamijeniti će se u kulturni kvart. Radovi se izvode prema projektu izrađenom po glavnom projektantu Dinku Peračiću.

Obilasku su nazočili i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke, dr.sc. Biserka Dumbović-Bilušić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci, Emina Višnić, direktorica društva Rijeka 2020 d.o.o. te Mateja Demšič, načelnica Odjela za kulturu Grada Ljubljane i Jasmin Imamović, gradonačelnik Općine Tuzla sa suradnicima.

Naime, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa svojim je suradnicima u radnom posjetu Rijeci na temu prijateljske suradnje Rijeke i Tuzle, kao i na temu potencijalne kandidature Tuzle za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

„Trenutno radimo analizu sa namjerom da se kandidiramo, istražujemo snage i slabosti, naše najveće šanse, kao i prijetnje kod kandidature. Moramo što više naučiti od tima grada Rijeke i da onda krenemo u našu strategiju i pripremu aplikacije“, rekao je o potencijalnoj kandidaturi Tuzle za EPK, gradonačelnik Jasmin Imamović.

Gradonačelnik Imamović navodi kako je namjera koristiti što više iskustava gradova koji su bili ili će biti prijestolnice kulture, kako ne bi ponovili neke greške, ali i kako bi naučili na što se fokusirati. Prikupljena saznanja potom prenose svome timu. Osim toga, ideja je i ostvarivanje suradnje sa Rijekom.

„Ponudili smo različite projekte, mi želimo sa Rijekom surađivati. Ono što je Tuzla u Bosni i Hercegovini, to je Rijeka u Hrvatskoj – najmultikulturalniji gradovi. Imamo istu ideju o ravnopravnosti, različitost smatramo bogatstvom što valja njegovati i čuvati radom. Već smo dogovarali izložbu i ponudili ono u čemu smo mi najjači, ali ne samo u okviru EPK, već općenito u pogledu kulturne suradnje gradova“, kaže Imamović.

U okviru posjeta Rijeci, gosti iz Tuzle posjetili su i izložbu Shvatiti sebe – portreti iz zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koja je postavljena u Malom salonu te su obišli lokacije na kojima će se realizirati riječki projekt Europske prijestolnice kulture.