Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Obilježavamo Svjetski dan migranata bogatim programom u Palachu i koncertom Che Sudake & Gustafa u Pogonu kulture

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i programski pravac Kuhinja obilježit će Svjetski dan migranata posebnim programom sastavljenim od diskurzivnog, kulturno-umjetničkog te gastronomskog dijela s velikom glazbenom završnicom – koncertom latinoameričkog sastava migranata Che Sudaka i istarskih veseljaka Gustafa.

Za Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture Svjetski dan migranata od izuzetne je važnosti jer su migracije, uz vodu i rad, glavna tematska okosnica programa, obzirom da su prepoznate kao jedno od glavnih obilježja grada koje je definiralo njegovu povijest, ali i sadašnjost. Stoga se migracijama bavi i cijeli jedan programski pravac EPK – Kuhinja.

Program u OKC-u Palach 18. prosinca kreće u 18 sati u Galeriji SKC umjetničko-istraživačkim projektom Kraj o liku/idemo doma vizualne umjetnice Lare Badurine u suradnji sa Sarom Salamon, Libertom Mišan i scenaristom Ninom Sorićem. Projekt se bavi utjecajem prostornih odrednica na osobni identitet. Prezentirat će se u obliku akcije – putem live streama iz Argentine će se javiti Lara Badurina i Nino Sorić s emigrantima koji će posjetiteljima ispričati svoje priče na temelju kojih će pozvani umjetnici u realnom vremenu slikati akvarele, a svatko od posjetitelja dobrodošao je priključiti se. Predstavit će se i interaktivna on-line platforma na kojoj će se objavljivati priče te će s vremenom postati mjesto preko kojeg emigranti komuniciraju o temama koje ne moraju nužno biti vezane uz projekt.

U sklopu projekta Risk Change/Riskiraj promjenu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, od 19 sati će novinarka Barbara Matejčić i sociolog iz Instituta za migracije i narodnosti Drago Župarić Iljić održati predavanje Je li Rijeka multi-kulti grad? o istraživanju migracija u Rijeci, a od 20.15 sati slijedi razgovor Migrantska kriza i film s dokumentaristom Želimirom Žilnikom kojeg vodi filmski teoretičar Igor Marković.

Diskusijama će se otvoriti nekoliko aspekata teme migracija, a neka od pitanja o kojima će se raspravljati i pokušati dati odgovor su: je li Rijeka multikulturalan i otvoren grad, a Riječani tolerantni i spremni na dobrodošlicu stranaca, manjina, migranata i izbjeglica u svoju zajednicu? Kao grad jake doseljeničke tradicije, kakvo je Rijeka mjesto za život u očima svojih doseljenika i povratnika? Što stranci koji su doselili u grad i okolicu, u različitim fazama i s različitim potencijalom za ostanak i integraciju, vide kao komparativne prednosti Rijeke? Koje mane i izazove života u Rijeci uočavaju i kako se nose s njima?

U 21.15 sati započinje gastro i glazbeni program. Ukusnu latinoameričku hranu pripremiti će Gisela Echeverria iz Venezuele i Dionne Hosang iz Trinidada i Tobaga. Na meniju su trinidadske pastelles (male pite od kukuruznog brašna punjene mesom umotane u lišće banana) i coo-coo (kremasto jelo od kukuruznog brašna sa kokosovim mlijekom). Uz venezuleansko piće od riže Chicha probat ćemo arepas (kukuruzna peciva punjena domaćim sirom) i caraotas (crni grah). Cijelu večer, nakon diskusija, plešemo i slušamo glazbu po izboru DJ Sun Matta.

Obilježavanje ovogodišnjeg svjetskog dana migranata završavamo plesno i glasno, velikim koncertom grupe Che Sudaka i Gustafa 21.12. s početkom u 20.30 sati u Pogonu kulture.

Argentinsko-španjolski reggae-ska sastav Che Sudaka formiran početkom 2000-tih u Barceloni od strane uličnih svirača – ilegalnih doseljenika iz Argentine i Kolumbije. Ime su dobili po zajedničkom nazivu svih Latinoamerikanaca – Sudake, dok “che” znači prijatelj. Bivši pjevač Mano Negra pomogao im je snimiti prvi studijski album i lansirati sada već vrlo uspješnu glazbenu karijeru. Kad govore o svom stvaralaštvu, članovi grupe navode različite utjecaje i uzore: Los Fabulosos Cadillacs, Todos tus Muertos, Mano Negra, Rubén Blades, Bob Marley, Peter Tosh, Sumo, Cafe Tauba, Manu Chao… “Sin Papeles” (Bez papira/para) njihova je zaštitna pjesma i moto, premda su im i ostale pjesme društveno angažirane.

Već i u samoj najavi, Gustafi su odličan izbor za ovu dinamičnu slavljeničku glazbenu večer. Ovaj sastav promjenjivog članstva aktivan je od 1980. godine kada su ga u Vodnjanu osnovali Edi i Vlado Maružin, Čedomir Mošnja, Igor Arih i Livio Morosin pod imenom Gustaph i njegovi dobri duhovi. Isprva su svirali kombinaciju novovalne i avangardne glazbe te nastupali na zagrebačkom Muzičkom biennalu 1983., no već 1985. godine, nakon snimljenog prvijenca “V”, okreću se komercijalnijem zvuku i svirkama po pučkim zabavama. Spajanjem rocka, istarske folklorne glazbe, odmetničke poezije na čakavštini sa zvukom tex-mexa stvorili su jedinstveni glazbeni stil, a velika koncertna aktivnost, brojni hitovi te scenski i vizualni identitet obilježen neformalnošću i spontanošću doveli su ih do vrha hrvatske glazbene scene.

Ulaz na programe u Palachu je besplatan, a za koncert u Pogonu kulture ulaznice su dostupne putem sustava Entrio po cijeni od 70,00 kn, a na sam dan koncerta ulaznica će iznositi 90,00 kn.