U OKC Palach održana je tribina „Palach- jučer, danas, sutra?“ koja se bavila trenutnim (ne)funkcioniranjem prostora kluba te programima koji se održavaju. Tribina je imala za cilj pokušati pronaći rješenje kako bi ugostiteljski dio servisirao programski. Sugovornici na tribini bili su Luka Rodela, predsjednik Saveza udruga Molekula, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Sanja Burlović, AKC Attack (ZG), a moderirao je Davor Mišković, Drugo more.

Problematika (ne)funkcioniranja OKC Palacha, kojim trenutno polovično upravlja Savez udruga Molekula, veže se ponajviše uz ugostiteljski dio koji već niz godina vode razni privatnici. Prijedlog Saveza je da nezavisna kulturna scena preuzme upravljanje Plachom u potpunosti, što uključuje program i ugostiteljstvo te korištenje sve tri prostorije, što sada nije slučaj.

„Mi smo iznijeli svoju ideju, a to je da nezavisna kulturna scena upravlja Palachom, borit ćemo se da to tako i bude, a kako će ispast, na to utječe niz različitih faktora. Žao mi je da se treća prostorija ne može iskoristiti za druge stvari, poput radionica, kazališnih programa i drugih kulturnih programa“, rekao je Luka Rodela, predsjednik Saveza udruga Molekula.

Rodela smatra da je važno da se otvorila ova tema i da sada slijedi čekanje što će Grad odlučiti. Pročelnik Šarar istaknuo je kako je bitno da Grad što prije riješi zavrzlamu sa bivšim zakupcem komercijalnog dijela, te da se na neki način preuzme njegov inventar koji smatra bitnim za funkcioniranje Palacha. Rješenjem tog problema slijedilo bi, kako navodi pročelnik, raspisivanje natječaja za ugostiteljski dio prostora.

„Vjerujem da taj problem Palacha zapravo uopće nije toliko velik koliko nam se čini i mislim da je borba sa bukom puno veće pitanje koje nas čeka u budućnosti nego relacija ugostitelji i programski dio“, zaključio je Ivan Šarar.

Sanja Burlović, predsjednica Autonomnog kulturnog centra Attack, govorila je o primjerima dobre prakse u Zagrebu. Burlović je navela kako smatra da nezavisna kulturna scena može biti autonomna i može funkcionirati tako da sama gospodari svojim prostorima i resursima. Kao i u Zagrebu, i u Rijeci je za to potrebna volja gradske strukture vlasti, objašnjava Sanja Burlović.

“Nama grad Zagreb nije to omogućio, već smo dugo godina u stalnom sukobu s Gradom. Ovdje je čak i bolja situacija zbog toga što je Grad dao na korištenje prostor, ali nije dao pogonsko gorivo. Ne traži se od Grada novac, već mogućnost samostalnog funkcioniranja i samo održivosti. Mi u Zagrebu smo sve to morali sami poduzeti i okupirati prostore i raditi bez gradskog odobrenja”, zaključuje predsjednica AKC Attack,

Program je realiziran u okviru projekta Molekula 2020 kojeg je podržala Zaklada Kultura nova.