U ”Akvariju” na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak, 4. prosinca, održan je susret uprave Sveučilišta u Trstu na čelu s rektorom prof. Mauriziom Fermegliom s upravom Sveučilišta u Rijeci i predstavnicima Rijeke 2020 – EPK, pod nazivom ”Znanost i kultura – Trst i Rijeka 2020.”

Tema ovog inicijalnog susreta bio je razgovor o suradnji Rijeke – EPK, Sveučilišta u Rijeci i Trsta, koji će 2020. ponijeti titulu Europske prijestolnice znanosti, budući da je prepoznato kako je tršćanska titula izvrsna prilika za povezivanje dvaju gradova, tamošnjeg i riječkog sveučilišta te programa dvaju europskih projekata.

Nakon uvodnih obraćanja rektorice riječkog Sveučilišta Snježane Prijić Samaržije i rektora tršćanskog Sveučilišta Maurizia Fermeglie, izlaganja o planovima i projektima Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine održali su Irena Kregar Šegota iz Rijeke 2020, izvanredna profesorica dr. sc. Rajka Jurdana Šepić s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci i Ida Križaj Leko, arhitektica.

Kao velika je prilika prepoznato to što gradovi koji imaju slično povijesno (i industrijsko) naslijeđe u istoj godini nose važne titule, što otvara prostor za međusobno sudjelovanje u programima, na relevantne teme. Suradnje su, zaključeno je, moguće u širokom rasponu, od koprodukcija programa do rada na razvoju publike u oba grada.

Uzvratni posjet na kojem će se konkretnije razgovarati o suradnji dogovoren je za siječanj 2018.

Foto: Sveučilište u Rijeci