Mapa Rijeke bogata je za još jedan javni prostor – tunel iz Drugog svjetskog rata nakon 75 godina otvoren je 5. svibnja za sve njezine građane.

Nekada vojni objekt u kojem se civilno stanovništvo Rijeke skrivalo od bombardiranja grada, smještenje na potezu od crkve svetog Vida do Osnovne škole Dolac, a dugačak je 330 metara.

Tunel su otvorili gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor Turističke zajednice Rijeka Petar Škarpa skupa s učenicima Osnovne škole Nikola Tesla.

Gradonačelnik Obersnel kazao je da Rijeka ima puno tunela i da će ih Grad u budućnosti nastojati otvarati, što ovisi o rješavanju vlasničkih odnosa i o tehičkom stanju tunela.

Direktor Turističke zajednice Petar Škarpa dao je ideju da se u zimskim kišnim mjesecima kroz tunel može ići bez kišobrana, a u ljetnim vrućinama njime se može prošetati na ugodnoj temperaturi od oko 15 stupnjeva.

Posebna svjetlosna atrakcija koja je postavljena u sklopu otvaranja je video instalacija čiji je autor medijski umjetnik Sandro Đukić iz Zagreba. Riječ je o radu koji je dio šireg projekta Muzeja moderne i suvremene umjetnosti nazvan ”Spajalica”.

Za Rijeka 2020. Sandro Đukić rekao je da je grafička animacija prethodno imala drugu namjenu.

„Video koji se unutra prikazuje je grafička animacija koji je rađen nešto prije, ali ovaj prostor je ustvari dao ono nešto i tu se animacija super uklopila. Instalacija je privremenog karaktera, a idući korak će biti vezan uz povijesni kontekst samog tunela, što sad nije bilo moguće zbog kratkog roka za izvedbu. Spajalica je projekt koji se bavi intervencijama u javnom prostoru, a ovaj tunel sada to jeste“ zaključio je Đukić.

Otvaranju su prisustvovali brojni građani, a neki od njih podijeli su s nama svoje prve dojmove o tunelu.

Meni se jako svidjela instalacija Sandra Đukića, stvarno je impresivno i ljepše je na taj način vidjeti tunel. Kada sam čula da je danas otvorenje, na internetu sam čitala o povijesti tunela. Može se vidjeti koliko je tunel bio važan u ratu kao jedna od najčvršćih  fortifikacija gdje je bilo skoro nemoguće ući. A pošto se ovaj tunel nalazi ispod zatvora ja sam pomislila da to daje jedan novi element idejama o malim krimić filmovima. Naravno, to nije moguće ali interesantna je poveznica. – INGA

Posebno su impresivni vojni tuneli na Katarini koji dosežu do 100 metara dubine, većeg kapaciteta nego ovaj i s puno širim prostorima gdje bi se zaista mogli održavati različiti kulturni sadržaji. – MIROSLAV

Ne volim inače zatvorene prostore, pogotovo vezane za rat pa zamalo da nisam došao. Ali ovo me iznenadilo, sam onaj strmi ulaz gdje uletiš u zagrlja tunela, zatim širina prostora i prirodni ambijent. Svjetlosna instalacija je pravi desert. – DRAGAN

Ja sam ravnateljica Osnovne škole Dolac i moj zadatak je bio da dočekam skup koji je došao iz smjera svetog Vida. Polako ćemo početi voditi djecu kroz tunel da vide taj dio naše povijesti o kojem ja znam poprilično zato što se moja mama za vrijeme Drugog svjetskog rata skrivala u tunelima grada Rijeke.  – NADJA

Tunel je otvoren svaki dan od 9 do 21 sat, a ulaz u novo riječko šetalište je besplatan.

Anja Kožul; Foto: Ana Sušić