U nedjelju, 4. ožujka, HNK Ivana pl. Zajca kuha za svoju publiku!

Od 10 do 13 sati ispred konobe Fiume na gradskoj tržnici, ili ovisno o vremenskim prilikama u samoj konobi, održat će se Performativna kuhinja – za građane će kuhati glumci predstave „Gorski divovi“ te na taj način predstavljati svoju kulturu.

Podsjetimo, predstava “Gorski divovi” jedinstven je kazališni projekt koji se istovremeno izvodi na nekoliko jezika, te je nastao u koprodukciji Talijanske drame riječkog HNK s Njemačkim kazalištem grada Temišvara (Rumunjska), Slovenskim stalnim kazalištem u Trstu (Italija), Nacionalnom institucijom Albansko kazalište Skopje (Makedonija) i Mađarskim kazalištem Kosztolanyi Dezso iz Subotice (Srbija).

Predstava je središnji dio programa “(Re)discovering Europe /Ponovno otkrivanje Europe”, prvog projekta izravne suradnje HNK Ivana pl. Zajca i Rijeke 2020 -EPK (u sklopu programskog pravca Kuhinja) te prvog projekta riječkog HNK sufinanciranog sredstvima Europske unije Kreativna Europa (Creative Europe).

U nedjelju će se u sklopu Performativne kuhinje moći kušati specijaliteti zemalja iz kojih glumci dolaze, a kuhat će se pod vodstvom masterchefice Srđane Jevtić. Ujedno će to biti i prilika za razgovor s glumcima „Gorskih divova“.

Naime, univerzalnosti kazališnog jezika pandan predstavlja univerzalnost različitih kuhinja – njihova mogućnost da premoste sve barijere nacionalnih jezika i ostvare komunikaciju.

Kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga – jedna vrsta suplementa multijezičnooj i transnacionalnoj predstavi „Gorski divovi“, u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti.

U najavu premijeri “Gorskih divova” koja je 2. ožujka, u nastavku pogledajte i fotogaleriju nastalu na jednoj od posljednjih proba prije premijere.