Pročitajte krati razgovor sa Stanislavom Tashevom, voditeljicom projekta i programa Europske prijestolnice kulture Plovdiv 2019, koja je od 13. do 15. ožujka boravila u Rijeci u sklopu pripremnih sastanaka za razradu projekta „Lab for European Project Making“, na kojima su uz predstavnike Rijeka 2020 sudjelovali predstavnici budućih Europskih prijestolnica kulture: Matera 2019, Plovdiv 2019, Novi Sad 2021, Timisoara 2021 i Eleusis 2021.

Kako napreduju pripreme za EPK program Plovdiv 2019?

Program je jako zanimljiv i raznolik, iako će još doći do izmjena budući da smo tek u inicijalnoj fazi prijavne knjige. Zato smo odlučili objaviti otvoreni poziv koji je zatvoren u prosincu 2016. godine, te smo objavili dva različita otvorena poziva. Prvi je poziv bio vezan uz projekte u prijavnoj knjizi, dok se drugi odnosio na nove ideje koje bi mogle doprinijeti postojećima, osmišljavanju novih ideja za program te osuvremenjivanju čitavog projekta. Zaprimili smo preko 240 prijava, te će žiri provesti proces selekcije u suradnji s povjerenstvom, tako da se nadamo da ćemo do kraja ožujka imati sve preliminarne projekte koji će postati dijelom implementacijske faze programa Plovdiv EPK 2019.

Kako biste opisali najveću prednost vašeg programa?

Naš program je jako dobro povezan sa samim gradom. Plovdiv je među najstarijim gradovima na svijetu te imamo bogatu povijest, budući da njegovi počeci sežu više od 6000 godina u prošlost. Stoga obiluje prekrasnim povijesnim slojevima koji razotkrivaju sve specifičnosti grada. Vjerujem da je najjači dio našeg programa njegov moto – ZAJEDNO – budući da imamo različite kulture koje žive zajedno, različite narodnosti, različite jezike i različite kuhinje. Smatram da je to naša najjača točka – zajedništvo i dijeljenje zajedničkih vrijednosti.

A najslabiju točku?

Stanislava Tasheva: Najslabija je definitivno vrijeme, budući da se nalazimo u utrci s vremenom. Čak i ako nam se čini da je 2019. godina još jako daleko, ona je zapravo dosta blizu u organizacijskom i logističkom smislu. Vjerujemo da je došlo vrijeme da strukturiramo sve specifičnosti programa, te se nadamo da ćemo učinkovito iskoristiti preostalo vrijeme te ostvariti sve faze implementacije. Jedna od naših trenutno najslabijih točaka jest infrastruktura, budući da postoji stvarna potreba vezana uz određene projekte.

Kako vidite suradnju s ostalim EPK gradovima, a u tom kontekstu i s Rijekom?

Veseli nas suradnja s Rijekom na različitim razinama, budući da naši programi imaju mnogo zajedničkih točaka. Što se ostalih Europskih prijestolnica kulture tiče, već smo održavali sastanke i planiramo održati veliki sastanak svih Europskih prijestolnica kulture 2018. godine, koji će predstavljati svojevrsno obiteljsko okupljanje. Stoga ćemo, u pogledu zajedničkih točaka, pokušati iskoristiti specifičnosti zajedništva u svim Europskim prijestolnicama kulture, te osmisliti različite festivale i manifestacije pod okriljem našeg mota.