Danas je počela Smoqua, Festival queer i feminističke kulture koji će u Rijeci do 19. svibnja publiku provesti kroz bogat program, sastavljen od performansa, radionica, tribina i razgovora, izložbi i glazbenog programa, predstaviti queer-feminističku perspektivu rada domaćih i međunarodnih umjetnika/ca i aktivista/aktivistkinja, sve pod krovnom temom “Ponos i predrasude”.

 

 

Za datum otvaranja 17. je svibnja odabran budući da je riječ o Međunarodnom danu borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT). Rijeka je još uvijek jedini grad u Hrvatskoj koji podržava IDAHOT, isticanjem zastave duginih boja na pročelju zgrade gradske uprave, pa će upravo tim činom festival biti i otvoren, u četvrtak u 9 sati.

Sukladno ovogodišnjoj temi, „Ponos i predrasude“, sve su aktivnosti festivala usmjerene upoznavanju posjetiteljica i posjetitelja s LGBTIQ i feminističkim temama te razvijanju kritičkog stava spram njih, pri čemu se mnogo polaže upravo na dijalog s publikom.

Program u četvrtak, nakon isticanja zastave duginih boja na Gradskoj vijećnici Rijeke (Korzo 16), kreće u 15 sati Queer šetnjom Rijekom, od Smoquinog info štanda na Korzu. U 17:30 u Gradskoj vijećnici bit će održana tribina „Presjek stanja prava LGBT osoba i žena u Europi“ na kojoj će moderatorica Marina Škrabalo razgovarati s Cianánom Russellom, zastupnikom u UN-u, rumunjskim LGBT aktivistom Florinom Buchenauom i poljskom aktivistkinjom za reproduktivna prava žena Karolinom Wieckiewicz. Program prvog dana u 20 će sat završiti live art performansom „Body Dialectics“ multimedijalnog umjetnika Krisa Greya, u Filodrammatici. Umjetnik u formi performansa istražuje identitete, transformacije i utjelovljenja, spaja osobna iskustva s pitanjima socijalne pravde, moći i kontrole te koristi svoje iskustvo transrodne osobe kao laboratorij za otkrivanje binarnog spola kao društvenog fenomena.

U petak će se biti moguće okušati u feminističkoj samoobrani, na radionici koju od 14 sati u OKC-u Palach vodi Mónica Cano Abadía. U 16 sati u Ri-infu bit će otvorena izložba fotografija (In)visible Love Stories Martine Šalov, nastala kao reakcija na nevidljivost fotografija LGBT parova. U 17 sati, u prostorijama udruge Građanke svom gradu u Križanićevoj 6, Zvonimir Dobrović (Queer Zagreb) razgovarat će s umjetnicima Mavi Veloso i Krisom Greyom a u istom će prostoru Mavi Veloso u 18 sati predstaviti svoje trans-disciplinarno istraživanje koje objedinjuje video, performans, fotografiju, modu te queer i drag queen kulturu. U 18:30 u Križanićevoj će biti predstavljen i GSG magazin za društvo i umjetnost, svojevrstan dokument prve Smoque.

U subotu 19. svibnja program počinje Živom knjižnicom u Filodrammatici u 12 sati a u 13 sati na Trgu svete Barbare autorice Doris Pandžić, Dunja Matić i Petra Bezjak predstavit će svoje kratke priče na temu ponosa i predrasuda kroz prizmu erotike, identiteta i radničkih prava koje će i publika moći nadopuniti.

U 15 sati u Klubu mladih (Erazma Barčića 9a) na radionici Pokvirivanje! dramaturginja Olga Dimitrijević i dramska spisateljica Jasna Žmak polaznike će poučiti kako da „razmontiraju“ i ponovno napišu dramski zaplet u mainstream filmu i kazalištu te im skrenuti pozornost na njihovu generalnu heteronormativnost i isključivost. U 17 sati u Filodrammatici umjetnica Ruth Borgfjord izvest će performans Ctitoria Clitoria kojim destabilizira pojmove roda i rodnih uloga a u 17:15 na istom će mjestu biti održan razgovor Tko smije vjerovati u Boga? o odnosu Crkve prema ženama i LGBT osobama u kojem će sudjelovati Marjana Harcet, Mihael Sečena i Ruth Borgfjord. U 19 sati u Art-kinu bit će prikazan film Ja kad sam bila klinac bila sam klinka redateljice Ivane Todorović, uz razgovor s redateljicom.

Festival će završiti partijem u Klubu Crkva u Ružićevoj ulici, u ponoć i uz nastup Sonje Sajzor, beogradske DJ-ice, vizualne umjetnice i aktivistkinje za prava transrodnih osoba prepoznatljive po eksperimentalnoj kombinaciji alternativnog, mračnijeg popa i hip hopa koji često sadrže elemente nostalgije za kasnim 90-ima i ranim 2000-tima.