Lezbijska organizacija Rijeka LORI u suradnji s udrugom PaRiter, Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci te s Rijekom 2020 a u sklopu programskog pravca Kuhinja, organizira drugo izdanje Festivala queer i feminističke kulture Smoqua, od 17. do 19. svibnja 2018. godine.

Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma. Predstavlja queer-feminističku perspektivu kroz rad umjetnika/ica i aktivista/kinja. Međunarodnog je karaktera te uključuje sudionike/ice iz više europskih zemalja (i SAD-a), uz neke od sadržaja na engleskom jeziku.

Kao i prethodne godine, posjetitelji/ice imaju prilike upoznati se s poviješću i značajem queera i feminizma, ovaj put pod krovnom temom “Ponos i predrasude”.

Za datum otvaranja 17. je svibnja odabran jer je riječ o Međunarodnom danu borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT). Rijeka je još uvijek jedini grad u Hrvatskoj koji podržava IDAHOT isticanjem zastave duginih boja na pročelju službene zgrade gradske uprave, pa će upravo tim činom festival biti i otvoren.

Ovogodišnja su tema festivala Ponos i predrasude, pa su sve aktivnosti festivala usmjerene upoznavanju posjetiteljica i posjetitelja s LGBTIQ i feminističkim temama te razvijanju kritičkog stava spram njih. Otvorenim razgovorom, intervencijama u javnom prostoru i jezikom umjetnosti otvara se mogućnost dijaloga s publikom, ostavlja trag u samom gradu te gradi transkulturnu platformu gdje rodna, spolna i seksualna pripadnost, kakva god da jest, biva prihvaćena s ponosom.

 

Program:

Četvrtak, 17. svibnja, 2018.
9:00-18:00 Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) isticanjem zastave duginih boja na Gradskoj vijećnici Rijeke (Korzo 16)

15:00-16:00 Queer šetnja Rijekom, kreće se od Smoquinog info štanda na Korzu
Zanima vas queer povijest Rijeke, a ne znate koga biste pitali/e? Kroz opuštenu ćakulu i kratki špalir centrom grada istražit će se LGBTIQ arhiva, s daškom sočnih pikanterija iz prošlosti.

16:00-17:00 Otvorenje festivala uz kratke govore organizatorica i čašicu razgovora, Caffe bar Striga, Titov trg 14

17:30-19:00 Tribina: Presjek stanja prava LGBT osoba i žena u Europi, Gradska vijećnica, Korzo 16
Moderatorica Marina Škrabalo govori s gostima i gošćama iz Hrvatske, Italije, Poljske i Nizozemske

20:00-21:00 Body Dialectics – live art performance, Kris Grey (SAD),Filodrammatica, Korzo 28
Body Dialectics je multimedijalni performans koji istražuje identitete, transformacije i utjelovljenja. Transrodni umjetnik spaja osobna iskustva s pitanjima socijalne pravde, moći i kontrole te koristi svoje iskustvo kao laboratorij za otkrivanje binarnog spola kao društvenog fenomena, prije no biološkog imperativa

21:30 Proslavimo IDAHOT skupa!  Caffe bar Striga, Titov trg 14
Happy hour: rainbow shots

 

Petak, 18. svibnja, 2018.
14:00-16:00 Radionica feminističke samoobrane: Mónica Cano Abadía (Španjolska), OKC Palach, Kružna ulica 8
Feministička samoobrana nadilazi tečaj baziran na isključivo fizičkim tehnikama: ona jača autonomiju žena, osnažujući ne samo fizičku već i emocionalnu te društvenu sigurnost. To je način života koji uključuje mehanizme prevencije, kritičke analize društveno uvjetovanih rodnih praksi i stvaranje mreže sestrinstva. Monica ima crni pojas u orijentalnom Kick-boxingu,LGBTIQ i feministička je aktivistkinja te doktorica filozofije, specijalizirana za zapadnu feminističku teoriju.
Zbog ograničenog broja sudionica, obvezne su prijave e-mailom: drustveni_tim@yahoo.com

16:00 (In)visible Love Stories – izložba fotografija, Martina Šalov (Hrvatska), Ri-info, Korzo 14
(In)visible Love Stories prvi je projekt ovakve vrste u Hrvatskoj, nastao kao reakcija na nevidljivost fotografija LGBT parova te netrpeljivost prema njima. Sama ideja je jednostavna: kroz nježne, suptilne, stvarne emocije prikazati ljepotu ljubavi, a cilj projekta je kroz vidljivost i prisutnost u društvu razbiti predrasude.
Martina Šalov je fotografkinja i snimateljica iza koje su brojne skupne i nekoliko samostalnih izložbi

17:00-18:00 Razgovor s umjetnicama – Mavi Veloso i Kris Grey, Križanićeva 6a
Moderira Zvonimir Dobrović (Queer Zagreb)

18:00 Project TRANS, performans, Mavi Veloso (Brazil / Nizozemska), Križanićeva 6a
Project TRANS je trans-disciplinarno istraživanje koje objedinjuje video, performans, fotografiju, modu, queer i drag queen kulturu; rad u procesu s nizom eksperimenata baziranih na iskustvu tranzicije, šetnje ulicama te prisvajanja i stvaranja performativnih ambijenata

18:30 Predstavljanje GSG magazina za društvo i umjetnost,  Križanićeva 6a
Prvi broj GSG magazina nastaje kao svojevrstan dokument prve Smoque: ovdje možete pročitati o stanju reproduktivnih (ne)prava u Hrvatskoj, interpretaciji suvremenog feminizma i queera te intervju s umjetnicom Anom Hoffner o rodnim transgresijama u/i ratu. Slikovni editorijal Ane Opalić prati Queer šetnju po Rijeci

19:00 Predstavljanja Strašnih žena & kartaški turnir, Križanićeva 6a
Ekipa portala VoxFemine.net predstavit će igru „Strašne žene“ koja igrače/ice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti. Riječke ambasadorice igre i strašne žene – Brigita Miloš, Nikolina Deranja i Danijela Almesberger otvaraju kratki kartaški turnir, a pobjednici/ice dobivaju prigodne nagrade!

20:00 Chill & Queer u Bordelu La Grotta: druženje uz živu dobru glazbu i vino, Bordel La Grotta, Šime Ljubića 8a

 

Subota, 19. svibnja, 2018.
11:30 Aktivistička intervencija u javnom prostoru – LORI, PaRiter i CŽS Rijeka
Korzo, od Radio Rijeke do Gradske ure

12:00-15:00 Živa knjižnica, Korzo, prekoputa Gradske ure – u slučaju kiše u Filodrammatici, Korzo 28
Živa je knjižnica kao i svaka druga, no, knjige su ovdje ljudi: pripadnici/ice društvenih skupina koje se često susreću s predrasudama, a s kojima možda nikada niste razgovarali/le: beskućnica, Romkinja, feministkinja, transrodna osoba, lezbijka…

13:00-15:00 Wall Art – Propitivanjem ponosa i predrasuda do umjetnosti, Trg Sv.Barbare – u slučaju kiše u prolazu ispod Ure
Autorice Doris Pandžić, Dunja Matić i Petra Bezjak predstavit će svoje kratke priče na temu ponosa i predrasuda kroz prizmu erotike, identiteta i radničkih prava, a sudionici/ice će ih moći nadopuniti – tekstualno ili likovno. Radovi će se zatim aplicirati na zid, kreirajući mural queer i feminističkih ideja

15:00-17:00 Radionica – Pokvirivanje!, Klub mladih, Erazma Barčića 9a
Zanima vas jedna posve neobična intervencija u već poznate, prožvakane priče? Power duo Dimitrijević-Žmak pobrinut će se za to. Radionica se bazira na dekonstruiranju i ponovnom ispisivanju dramskog zapleta u mainstream filmu i kazalištu te kritičkom promišljanju popularne kulture, njezine heteronormativnosti i isključivosti, kroz „queer naočale“. Olga Dimitrijević je dramaturginja i dramska spisateljica iz Srbije a Jasna Žmak je hrvatska spisateljica, scenaristica i dramaturginja
17:00 Ctitoria Clitoria, performans, Ruth Borgfjord (Rumunjska), Filodrammatica, Korzo 28
U desetominutnom performansu umjetnica destabilizira pojmove roda i rodnih uloga, svetog i svjetovnog. Ruth je queer umjetnica koja svoj rad bazira na osobnoj kronologiji u kombinaciji s igrama mašte i istraživanjem, povezujući umjetnost i aktivizam.

17:15 – 19:00 Tko smije vjerovati u Boga?, Filodrammatica, Korzo 28
Razgovor o odnosu Crkve prema ženama i LGBT osobama: Moderira Marjana Harcet (Slovenija), govore Mihael Sečen (Hrvatska) i Ruth Borgfjord (Rumunjska).

19:00-20:00 Ja kad sam bila klinac bila sam klinka (2013., Srbija, 33 minute): prikazivanje filma i razgovor s redateljicom, Foyer Art-kina, Krešimirova 2
Režija: Ivana Todorović Scenarij: Olga Dimitrijević, Goca
Goca je transrodna osoba u Beogradu, u zemlji u kojoj je Pride zabranjen. Odgaja kći koja je zapravo njezina sestrična te odlučuje 39. rođendan proslaviti izlaksom pred publiku kako bi ispričala svoju životnu priču.
Ivana Todorović (Srbija/SAD) je redateljica društveno angažiranih dokumentarnih filmova. Njeni filmovi prikazani su na preko 100 međunarodnih filmskih festivala i osvojili su brojne nagrade. Ivana se bavi i obrazovanjem mladih te drži radionice dokumentarnog filma.

23:59-5:00 Queer UP! Party presents – Sonja Sajzor (Srbija), Klub Crkva, Ružićeva 22
Sonja je organizatorica tuluma, DJ-ica, vizualna umjetnica i aktivistkinja za prava transrodnih osoba. Beogradskoj publici se predstavila prije 10 godina umjetničkim fotografijama na društvenim mrežama, drag performansima i poezijom s elementima političke kritike, satire i stand-up komedije. Prepoznatljiva je po eksperimentalnoj kombinaciji alternativnog, mračnijeg popa i hip hopa koji često sadrže elemente nostalgije za kasnim 90-im i ranim 2000-im.