U knjižari Ribook će 14. Studenog biti održana promocija romana „Porijeklo nasilja“, autora Ivana Miočića čiji će prozni prvijenac riječkoj publici predstaviti urednica knjige Marina Vrđuka Beleš.

Radi se o 22. knjizi iz Edicije Katapult u izdanju udruge Katapult koja se od 2006. Bavi promicanjem stvaralaštva i kulture mladih promoviranjem mladih autorica i autora te suradnje u izdavaštvu.

Miočićev roman priča je o razvoju jednog ludila, osobnog ludila kao posljedice onog kolektivnog, društvenog; uopće poretka stvari u svijetu koje surfa na nasilju i od njega potječe. Nije to nasilje ovdje nužno fizičko, već je ono u većoj mjeri pasivno-agresivno, misaono – time još opasnije. Ako bismo ga htjeli čitati doslovno, mogli bismo ovaj roman shvatiti i kao upozorenje: želiš li ostati zdrave pameti, ne propituj ono izvan sebe samog, bilo da je konstruktor Bog, državnik, ratnik, vizionar… Međutim, kada bi život nudio jednostrane poruke i upute o tome kako glatko doživjeti starost, postojanje i dana nam kognicija bili bi promašeni. To nam Miočić i tvrdi: iako ludilo može biti posljedica suočavanja sa svijetom, homo sapiens je promašio puni jedan krug evolucije ukoliko taj isti svijet na njega ne ostavi nikakve posljedice. S(a)vjest i odgovornost koju ona donosi, velika su preokupacija ikoničkog lika mlade generacije, protagonista romana – Maura. Jeste li mu slični? Možete li učiti iz tuđeg primjera? Želite li? Odgovore na ta pitanja ipak ćete morati naći sami između redaka.Predstavljanje će se održati 14. studenog 2014. godine u knjižari Ribook (Janeza Trdine 9, Rijeka) s početkom u 19 sati, a premijerno će se prikazati i video najava za knjigu u produkciji Filmaktiva, dok će dvije knjige s potpisom autora naći svoje sretne dobitnike u publici.

Autor, Ivan Miočić, rođen je u Zadru 1986. godine, diplomirani je knjižničar bez stalne adrese. Jedna od privremenih jedno vrijeme nosila je poštanski broj Rijeke. U slobodno vrijeme konzumira kinematografiju, književnost i glazbu, pohađa koncerte i planine te pokušava vježbati jazz gitaru. Pisanjem se bavi periodično i oduvijek, premda vjerojatno ne i zauvijek.