U subotu, 23. lipnja od 19 sati na Titovom trgu (platou ispred Hotela Continental) povodom Dana antifašističke borbe bit će održan glazbeni program Zbor crvene Rijeke, kao dio programa programskog pravca Doba moći Rijeke 2020.

Program organiziraju Samoupravna interesna zajednica i Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije koji pozivaju na ujedinjenje Rijeke, Gorskog kotara, Primorja i Istre na ujedinjenje u borbi za očuvanje tekovina Narodno-oslobodilačke borbe i antifašizma kao temeljne međunarodne slobodarske vrijednosti, te da se zajednički suprotstave svakom pokušaju afirmacije novih oblika fašizma u našem društvu.

Od 19 sati u glazbenom će programu nastupiti Mješoviti pjevački zbor KUU “Jeka Primorje” iz Rijeke i Tržaški partizanski pevski zbor “Pinko Tomažič” iz Slovenije.

Tržaški partizanski pevski zbor “Pinko Tomažič” osnovan je 1972. godine u Bazovici kod Trsta i ove godine slavi 45. obljetnicu svog neprekidnog djelovanja. Ansambl u svom programu izvodi borbene i revolucionarne pjesme raznih naroda, iz uvjerenja da je pokret otpora nešto zajedničko svim europskim zemljama, koje su na temelju zajedničkih ideala izgradile Europu utemeljenu na ravnopravnosti i bratstvu naroda. Promotori osnivanja zbora bili su bivši partizanski borci, kojima su se tijekom godina pridruživali i mlađi pjevači – Slovenci i Talijani. Jedan od osnivača i prvi dirigent zbora bio je Oskar Kjuder, nakon čega je palicu preuzela Pija Cah. Od svog osnutka, zbor je pronosio partizansku i borbenu pjesmu po Italiji, Austriji i zemljama bivše Jugoslavije. Gostovao je u Moskvi, nekadašnjem Lenjingradu, te je više puta nastupao na TV i radio postajama. Zbor je izdao dvije gramofonske ploče kao i nekoliko CD-a. U travnju 2013. godine odlikovan je Ordenom zasluga Republike Slovenije a prilikom 40. obljetnice skupštine, ravnateljica zbora Pija Cah proglašena je Osobom Primorske. U svom grbu, zbor se između ostalih simbola diči i tršćanskim srednjovjekovnim grbom, crvenom zvijezdom i planinom Triglav.

Mješoviti pjevački zbor “Sloga” Hreljin kroz KUD postoji već 100 godina, a poznat je i po sudjelovanju u mnogim proslavama i obilježavanjima događaja iz slavne partizanske povijesti našeg kraja, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista PGŽ.