Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Pozivamo vas na program “’68. u Rijeci i svijetu”, podsjetnik na revolucionarnu godinu

Od 23. do 25. svibnja, u Rijeci će se obilježiti 50. obljetnica revolucionarne 1968. godine, koja se smatra društvenom i teorijskom prekretnicom u novijoj svjetskoj povijesti.

Obljetnica će biti obilježena događanjem „`68. u Rijeci i svijetu“ koje zajedničkim snagama organiziraju Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, udruga Drugo more, Galerija SKC i udruga studenata IKS, kao dio projekta Krajobrazi sjećanja i u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Događaj započinje u srijedu, 23. svibnja u 19h, otvorenjem izložbe „Bunt: `68. u Rijeci i svijetu“ u Galeriji SKC koja djeluje u sklopu kultnog kluba Palach. Izložba povezuje priču snažnih političkih prosvjeda iz svibnja 1968. s recentnijim studentskim pokretima i umjetničkim praksama koje pozivaju na promišljanje sadašnjice i njenih problema. Obuhvaća arhivske materijale (članke iz Novog lista i zapisnike sa studentskih skupština) koji su te godine pratili događaje u Zagrebu i Rijeci, zatim kratke dokumentarce koji prikazuju aktualne studentske otpore na sveučilištima u svijetu te izbor studentskih umjetničkih radova.

Istoga dana u 20 sati u OKC Palach počinje panel rasprava „1968: Što se događalo u svijetu, a što u Rijeci?“ na kojoj sudjeluju redatelj Rajko Grlić, povjesničar Hrvoje Klasić, novinar Neven Šantić i istraživač Bruno Vignjević. Nakon rasprave će uslijediti glazbeni program ‘“Ritam revolucije by Radio Roža’“.

U četvrtak, 24. svibnja u 18:30 u OKC Palach bit će prikazan dokumentarni film „Plenumovie“ riječkih autorica Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić, nastao u produkciji Filmaktiva. Film ističe problem politike obrazovanja u širem smislu, refleksijom na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009. godine i ispreplićući arhivske snimke s razmišljanjima protagonista s odmakom od četiri godine.

Nakon projekcije, od 20 sati na istom mjestu započinje velika tribina ‘“Riječki otpor: Blokada 2009“, na kojoj će sudjelovati Zorana Jančić, Bruna Nedoklan, Ivana Kljajić i Renato Stanković, uz niz drugih sudionika i sudionica spomenute blokade te drugih gostiju. Nakon tribine će uslijediti glazbeni program „`86. by Mile Hund“.

Konačno, u petak 25. svibnja, Filozofski fakultet (dvorana F-006) ugostit će poznatog francuskog sociologa i mislioca politike, Sylvaina Lazarusa, koji dolazi održati predavanje „Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018“. Lazarus će se u riječkom predavanju osvrnuti na situaciju koja je 1968. zatekla francuske radnike i tvornice, govorit će o naslijeđu `68. i o tome koliko je uopće moguće donositi zaključke o političkim iskustvima te revolucionarne godine. Predavanje će moderirati prof. Ozren Pupovac.

Ulaz na sve programima je slobodan.