U utorak 25. travnja u Gradu Rijeci održan je radni sastanak predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom  i direktoricom Rijeka 2020 Eminom Višnić na temu Rijeka – Europska prijestolnica kulture.

Sastanku su prisustvovali i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva tvrtke Rijeka 2020, Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca, Slobodanka Mišković, ravnateljica Art- kina Rijeka, te Dragica Marač, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije.

Izražavajući zadovoljstvo što u Rijeci može pozdraviti predsjednicu Republike Hrvatske, i kao predsjednicu i kao sugrađanku, gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako je održani sastanak bio izuzetno koristan i konstruktivan.

„Usuglasili smo se  da moramo iskoristiti tu sinergiju i sretnu okolnost što u istoj godini Hrvatska ima Europsku prijestolnicu kulture i predsjeda Europskom unijom“, rekao je gradonačelnik.

Predsjednica Grabar Kitarović rekla je da joj je kao predsjednici Republike, ali i kao Riječanki iznimno stalo do projekta Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020.

„Stalo mi je da taj projekt uspije i da se Rijeka profilira kao jedna od prijestolnica kulture ne samo u 2020. godini nego i dalje. Sa svoje strane i sa strane svojeg Ureda učinit ću sve što je u mojoj moći kako bismo promovirali i Rijeku i cijeli projekt“, kazala je Kolinda Grabar Kitarović nakon sastanka.

Predsjednica je najavila skoru organizaciju  susreta  i prezentaciju projekta u svom Uredu za veleposlanike iz EU i drugih zemalja kako bi prvenstveno osigurali uspjeh programa 27 susjedstava, ali i promicali projekt Rijeka 2020.

Također je podsjetila i na svoj nedavni državni posjet Irskoj za kojega je, kazala je, posebno izabrala posjetiti Galway upravo zato što je zajedno s Rijekom prijestolnica kulture 2020. godine.

„Iz Galwaya nosim dobre dojmove. Galway osjeća istinsko partnerstvo, sestrinstvo u odnosu prema Rijeci i Hrvatskoj. Zainteresirani su za zajednički uspjeh projekta i ta dva grada na periferiji Europske unije imaju puno toga zajedničkog i mogu biti poveznica, simbol kohezije u Europskoj uniji koja se u ovom trenutku nalazi u situaciji preispitivanja temeljnih vrijednosti europskoga projekta i razvoja  EU kao zajednice suverenih  jednakopravnih država ili kao zajednice različitih brzina“, poručila je predsjednica.

Ocjenjujući održani radni sastanak iznimno uspješnim, direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić kazala je da joj je veliko  zadovoljstvo što projekt Rijeka 2020 ima iskrenu i  nedvojbenu podršku predsjednice Republike.

„Imali smo vrlo  koristan sastanak na kojem smo razgovarali o različitim oblicima suradnje, prije svega o europskoj dimenziji projekta,  ali i nacionalnoj dimenziji Rijeke Europske prijestolnice kulture jer EPK je projekt Hrvatske, Rijeke, Primorsko-goranske županije i projekt Europske unije“, zaključila je Emina Višnić.