Na poziv Shuji Kogija, predsjednika privatne fondacije koja podržava Europske prijestolnice kulture “EU-Japan Fest”, u Tokyju od 19. do 25. veljače 2017. godine borave zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva u tvrtci Rijeka 2020. koja provodi projekt Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

Shuji Kogi do sada je u dva navrata posjetio Rijeku s namjerom da se pobliže upozna s projektom Rijeka EPK 2020 te s kreativnim i kulturnim sektorom u Rijeci. U pratnji djelatnika u projektu Rijeka EPK 2020 posjetio je niz ustanova i udruga u gradu, a vođeni su i razgovori o mogućim područjima suradnje i potpore.

Za posjeta riječke delegacije Fondacija EU-Japan Fest u Japanu organizira i predstavljanje gradova europskih prijestolnica kulture te će biti predstavljena i Rijeka. Poziv za predstavljanje je upućen i  španjolskom gradu San Sebastiánu, poljskom Wrocławu, danskom Aarhusu, ciparskom Pafosu, nizozemskom Leeuwardenu, malteškoj Valletti i talijanskoj Materi.

Za boravka u Japanu predstavnici Grada Rijeke posjetit će i Grad Kawasaki, najstariji grad prijatelj Rijeke, gdje će ih u pratnji predstavnika Veleposlanstva RH u Tokyju, primiti gradonačelnik Norihiko Fukuda sa suradnicima.