Prvi dan nultog Fashion weeka održan je jučer u Omladinskom kulturnom centru Palach.Fashion week / Winter 2016 sezonski je show case koji će dvodnevnim cjelodnevnim programima prezentirati teme, koncepte, studentske radove i zaključke vezane uz promišljanja gradskog teritorija Slatko & Slano / Sweet & Salt. Uz to, u Galeriji SKC otvorena je izložba studentskih radova.

Na jučerašnjem prvom danu održana je prezentacija ideja manifesta Slatko & Slano i pet panel rasprava. Panelima su predstavljeni studentski radovi koji su nastajali proteklih dva mjeseca nakon što su mladi arhitekti ljubljanskog i zagrebačkog arhitektonskog fakulteta u listopadu obišli zonu Sweet and Salta – Mololongo, Deltu i kanjon Rječine.

Ukupno je stotinjak studenata arhitekture, dobivši različite zadatke – od onih velikog mjerila čime su rješavali konceptualno čitavo spomenuto područje ili razvijali samo pojedine dijelove poput Hartere, Energane te bazena na Školjiću, predstavili svoja viđenja razvitka Rijeke na spomenutim područjima.

Panel rasprave pratili su kritičari, stručnjaci pojedinih znanstvenih područja, pretežito urbanisti i arhitekti, komentirajući rješenja koja su studenti predstavljali. Među njima bio je i Maroje Mrduljaš, kritičar arhitekture i dizajner. Osvrnuvši se na prezentirane studentske radove, rekao je kako neke od njih smatra i ostvarivima, dok drugi iako se objektivno ne mogu realizirati otvaraju nove perspektive i pogled na grad.

„Studente arhitekture krasi jedna specifična svježina i neopterećenost onim što bi mogli nazvati prljavom realnošću. Naravno da je realnost element s kojim se treba projektirati, ali studenti imaju tu privilegiju pa i izazov da tu realnost mogu apstrahirati ili idealizirati. Posebno me veseli kada vidim autentična rješenja koja prekoračuju autocenzuru pragmatičnosti i otvaraju neke nove poglede koji nisu uobičajeni u standardnoj praksi. Što se više različitih projekata pojavi to će nam biti i bolja podloga za razgovor što bi Rijeka, koja se suočava s velikim izazovima grada u ekonomskom i urbanom opadanju, u budućnosti mogla biti. To se posebno odnosi i na to kako što bolje iskoristiti projekt Europske prijestolnice kulture“, kazao je o studentskim idejama Mrduljaš.

Osim studentskih prezentacija, posljednji panel bio je primjer dobre prakse izvrsnih arhitekata, Simona Hartmanna te Dinka Peračića.

Peračić, koji sudjeluje u projektu rekonstrukcije H zgrade za budući Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, smatra kako je, gledano s aspekta urbanizma, projekt Europske prijestolnice kulture velik potencijal za uključenost građana u svijest o kulturi prostora te doživljavanje svoga grada na drugačiji način.

„Najvažnije je da se postave visoka očekivanja građana prema javnoj upravi da taj prostor bude po njihovoj mjeri, da u tom prostoru uživaju, bilo da od njega dobro žive ili da u njemu realiziraju svoje javne potrebe. Čini mi se da je najbolja stvar koja bi se mogla dogoditi da nakon Europske prijestolnice kulture građani vole svoj javni prostor i da u njemu intenzivno borave, da se naviku da je interakcija u javnom prostoru nešto jako vrijedno i da socijalni kontakt ne moraju ostvarivati online ili u shopping centru.“

Drugi dan Fashion weeka bazirat će se na trenutnom stanju u gradovima te budućim realnim projektima i mogućnostima, s osvrtom na projekt Rijeka 2020- Europska prijestolnica kulture.