24. ožujka u gradu Krku održat će se službeno proglašenje 27 zajednica koje su putem javnog poziva za iskaz interesa odabrane sudjelovati u “27 susjedstava”, jednom od sedam programskih pravaca u sklopu Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Tim će povodom biti organiziran kratki umjetnički program u kojem će sudjelovati razni izvođači iz odabranih susjedstava, a pod redateljskom palicom Jorgea Correa Bethencourta.

Programski pravac “27 susjedstava” ima za cilj osnaživanje lokalnih zajednica kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti i povećanje kulturnih sadržaja. Organizirat će se umjetnička događanja, edukacijske aktivnosti, različiti kulturni programi te ostali sadržaji od interesa za lokalnu zajednicu.

Susjedstva predstavljaju timovi, koji će biti educirani kako bi mogli kvalitetno osmišljavati i provoditi projekte i programe, uključivati članove lokalne zajednice te surađivati sa sličnim zajednicama u inozemstvu. Kroz “27 susjedstava” formirat će se neformalna mreža aktera u kulturi, a svaka od uključenih zajednica ostvarit će suradnju s po jednom zajednicom iz svake od zemalja članica EU. Finale čitavog programa dogodit će se u 2020. kroz “Festival susjedstava” na kojem će lokalne zajednice javno predstaviti sebe, svoj rad i svoja međunarodna partnerstva.

Program počinje u 18:30 na autobusnom kolodvoru u gradu Krku, nakon čega će se zbivanja događati na različitim lokacijama u staroj gradskoj jezgri s očekivanim završetkom oko 20:00 na Trgu krčkih glagoljaša.

U slučaju kiše, program se seli u prostor Osnovne škole “Fran Krsto Frankopan”, odnosno u pripadajuću sportsku dvoranu.