Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

Prijave na radionice festivala Tobogan

Festival Tobogan dio je Ciglene kuće, jednog od sedam glavnih programskih pravaca Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, čiji su domaćini Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka te Vijeće mladih Benčić.

Ključna želja organizatora je ljetne praznike u Rijeci pretvoriti u sadržajno i bogato razdoblje za djecu u kojem kultura i kreativnost imaju svoje istaknuto mjesto. Stvaranje dva tjedna intenzivne kulture za djecu, edukacijskih interaktivnih programa i zabave koji nadahnjuju osnovna su nit vodilja. Ujedno je riječ o pilot projektu kojim Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino i Gradsko kazalište lutaka Rijeka u sinergiji osmišljavaju program u kojem će se ispreplitati čitanje, kazalište i kino, pa i više od toga. Održavanje festivala neće fizički biti smješteno na jednom mjestu već će se održavati u kompleksu Benčić i ključnim točkama od Vežice do Drenove, uglavnom na otvorenome.

Osim predstava i projekcija, program nudi i raznolike radionice na koje se može prijaviti online prijavnicom.

U nastavku donosimo opise svih radionica kako bi jednostavnije odabrali prikladnu za uzrast dijeteta. Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno!

 

Radionice Gradske knjižnice Rijeka

Djeca osvajaju ustanove!
Vrijeme: 27.6., 19 sati
Mjesto: Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka
Uzrast: 7+
Opis: Svi koji žele bar na jedan sat biti knjižničari, zaduživati i razduživati knjige, tražiti ih po policama, drugima preporučivati dobre naslove, ovo ste čekali cijeli život…

Arheonauti
Vrijeme: 28.6., 9 -11 sati i 18 – 20 sati
Mjesto: Kompleks “Benčić”
Uzrast: 10+
Opis: Arheološka radionica za djecu usmjerena ka upoznavanju s arheološkim radom i primjerima iz prave prakse. Htio si biti Indiana Jones – evo napokon i prilike!

Kamp miješane krvi, mini larp
Vrijeme: 28.6., 19 sati
Mjesto: Park Mlaka
Uzrast: 10+
Opis: Dragi junaci, dobrodošli u Kamp miješane krvi! Ovdje ste sigurni. Ovdje možete pokazati koliko ste uistinu moćni, spretni i sposobni za velike pothvate. Želite upoznati druge demibogove ili čari kamperskog života? Zanima vas koja vam sportska disciplina najbolje leži? Jedva čekate upoznati svog božanskog roditelja, odmjeriti snage s drugim kamperima, krenuti u sudbonosnu (možda i spasonosnu :)) misiju, ići u razgledavanje Olimpa (ili Tartara)? Udobno se smjestite, na pravom ste mjestu.

KulTura
Vrijeme: 29.6., 19 sati
Mjesto: Gradske ulice/početak ispred Dječjeg odjela Stribor
Uzrast: 8+
Opis: Povodom otvaranja nove gradske kulturne relacije, Korzo-Benčić, koja će male i velike čitače navesti na svakodnevnu šetnju laganim korakom po najdraže knjige i slikovnice, pozivamo vas na povijesno-edukativnu šetnju centrom grada, tragom kiše što se Rijekom slijeva, tragom sunca što je Stari grad zaboravilo, tragom pokojeg zalutalog turista i javnosti tek nedavno otkrivenih tajnih tunela ispod naših ulica…

Vremenski putnici
Vrijeme: 30.6., 9 sati
Mjesto: Potok/kompleks Benčić
Uzrast: 8-11
Opis: Povijesno putovanje kroz industrijsku baštinu grada Rijeke pretvara naše male sudionike u vremenske putnike. Šetnja će biti popraćena animacijom, igrom, kreativnim zadacima i natjecanjima te kvizom po završetku druženja. Djeca će imati prilike upoznati se s prošlošću lokaliteta buduće Dječje kuće na zanimljiv i kreativan način.

Kvorum frakcija, mini larp
Vrijeme: 6.7., 19 sati
Mjesto: Drenova/amfiteatar ispred Ogranka Drenova
Uzrast: 11+
OpisJeste li se ikada zapitali kako je to živjeti u različitom svijetu? Kojoj biste vi frakciji pripadali? Gradska knjižnica Rijeka i [Dječja kuća EPK] donose vam prvi larp inspiriran Različitom u Hrvatskoj, namijenjen srednjoškolskim fanovima ovog svjetski poznatog znanstveno fantastičnog serijala. U larpu Kvorum frakcija svatko će prezeti ulogu “običnog” građana, u političkom susretu gdje se svaki glas treba čuti i svaka odluka dobro promisliti. Jeste li dovoljno neustrašivi za sudjelovanje?

Knjiška olimpijada
Vrijeme: 7.7., 19 sati
Mjesto: Trg ispred Dječjeg odjela Stribor
Uzrast: 7+
OpisKnjiška olimpijada okuplja vesele knjiške igre i natjecanja u svrhu promocije knjige i čitanja. Knjižnica izlazi izvan svojih prostornih okvira, na ulicu, na trg, među svoje građane i donosi knjigu, čitanje, druženje djece i roditelja na kvalitetan i kreativan način, kroz igru, veselje i učenje.

 

Radionice Art-kina

Djeca osvajaju ustanove!
Vrijeme: 9-13 sati
Mjesto: Art-kino
Uzrast: 5+
Opis: Iznimna prilika da osvojiš Art-kino! Odaberi želiš li raditi kao biljeter/ka, blagajnik/ca ili jednostavno uživati u filmskom i radioničkom programu. Na velikom platnu Art-kina gledat ćemo obiteljski program Grubzon i Animafest 5+, program kratkometražnih filmova. U prohladnom atriju Art-kina možeš sudjelovati na raznim prigodnim radionicama.

Radionica igre na filmu
Vrijeme: 26.6. – 7.7. (izuzev subote i nedjelje), okvirno vrijeme održavanja od 9,00 do 17,00 sati
Mjesto: Prostori Art-kina. Po potrebi i ovisno o scenariju film će se snimati i na vanjskim lokacijama u  gradskom središtu.
Uzrast: 10-14
Opis: Tema filma koji će se snimati na radionici je Komunikacija. U radionicama će se, preko glumačke vježbe predstavljanja, istražiti trenutne dječje preokupacije, stanja i potrebe. Kroz rad u paru ili u improvizacijama pokušat će se otkriti  komunikacijski problemi, nelogičnosti s kojima se susreću djeca i mladi. Iz tog procesa istraživanja, polaznici će, s dramaturginjom, izraditi priču, a nakon napisanog scenarija, glumačkih priprema i osmišljavanja vizualnog dijela priče slijedi i samo snimanje filma. Završni rad bit će prikazan na svečanom zatvaranju festivala 8.7. u prostoru ex tvornice Rikard Benčić. Voditelji: Leon Lučev, Nataša Antulov, Ana Jurčić

Radionica snimanja video – reportaže
Vrijeme: 26.6. – 7.7. (ukupno 8 dana tijekom dva tjedna – točni termini dogovorit će se s voditeljicom radionice) u pravilu od 10,00 -13,00 h
Mjesto: Prostori Art-kina. Reportaža će se snimati i na vanjskim lokacijama u  gradskom središtu
Uzrast: 10+
Opis: Radionica namijenjena djeci i mladima koje zanima što znači biti novinar reporter i žele naučiti kako napraviti video prilog. Radionica obuhvaća rad s kamerom, zajedničko smišljanje priče, pisanja mini scenarija, snimanje te završna montaža snimljenog materijala. Polaznici će proći cijeli proces od same ideje do realizacije novinarskog video priloga na temu Festivala. Osnovni pristup radu jest neformalno druženje, učenje kroz puno praktičnog rada i prilagođavanje potrebama i sposobnostima polaznika. Završni rad bit će prikazan na svečanom zatvaranju festivala 8.7. u prostoru ex tvornice Rikard Benčić. Voditeljica: Sanja Kapidžić

Radionica stop animacije
Vrijeme: 3.7. – 6.7. (ukupno 4 dana– točni termini dogovorit će se s voditeljicom radionice ) u pravilu od 9,00 do 13,00 h
Mjesto: Prostori Art-kina (Mini-kino ili Atrij Art-kina)
Uzrast: 8+
Opis: Radionica stop animacije idealna je za djecu koja vole likovno stvaralaštvo i filmski medij. Polaznici ove radionice će, s voditeljicom, izraditi lutke od raznim materijala te potom, koristeći digitalni fotoaparat snimiti objekte kadar po kadar stvarajući tako privid kontinuirane kretnje. Radionica ima za cilj upoznati polaznike s osnovama stop animacije te ih osposobiti za izradu kratkog animiranog filma. Završni rad bit će prikazan na svečanom zatvaranju festivala, u subotu, 8.7. u prostoru ex tvornice Rikard Benčić. Voditeljica: Antonija Veljačić

 

Radionice Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Djeca osvajaju ustanove!
Vrijeme: 27.6. 2017., 19 sati
Mjesto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Uzrast: 7+
Opis: Budi glumac na jedan dan! Dođi u kazalište lutaka i pod vodstvom akademskih glumaca i lutkara upoznaj se ukratko s glumačkim pozivom kroz razne glumačko-lutkarske etide. 

Radionica „Složna kućica“, lutkarsko – dramska radinica
Vrijeme: 27.6. 2017. uvodni sat u 19,00 sati; od 28. 6. do 8. 7. 2017. svaki radni dan osim nedjelje od 10,00 do 13,00 sati; završna produkcija na svečanom zatvaranju festivala 8. 7. 2017. u 21,00
Mjesto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Uzrast: 8+
Opis: Radionica pod vodstvom profesionalnih glumaca – lutkara namijenjena je djeci osnovnoškolskog uzrasta. Polaznici će kroz 10 dana stvarati paravansku predstavu i animirati ručne lutke tzv. guignol. Kroz različite glumačke vježbe govora i pokreta upoznavat će se s glumačkim pozivom, osvještavati i razvijati osobne kvalitete i sposobnosti te će naučiti kako lutkama podariti glas, karakter i udahnuti im „život“. Cilj radionice je poticanje razvoja pažnje kod djeteta, govorne izražajnosti, motorike, koncentracije, kreativnosti i zajedništva te lutkarske umjetnosti i stvaralaštva. Predstava koju će postaviti na daske nastaje prema ruskoj narodnoj priči i nosi naziv „Složna kućica“. Priča tematizira zajedništvo koje je jedna od važnijih karika kod socijalizacije djece u odrastanju, a kako je i samo stvaranje predstave kolektivni čin i uči djecu kako u suradnji s drugima nešto kreirati, sudjelovanje u radionici ima višestruki učinak.


Prijavi se!